Iranul ar ocupa Platoul Golan dacă forţele israeliene s-ar retrage - ministru

Vicepremierul israelian Shaul Mofaz a declarat marţi că o restituire a Platoului Golan Siriei ar permite prezenţa Iranului în această zonă strategică, acest stat fiind considerat a fi principalul inamic al statului evreu.

47 afișări
Imaginea articolului Iranul ar ocupa Platoul Golan dacă forţele israeliene s-ar retrage - ministru

Vicepremierul israelian Shaul Mofaz (Imagine: Mediafax Foto)

"Orice retragere israeliană din Golan s-ar traduce prin prezenţa Iranului în Platoul Golan (...) Siria face parte din frontul extremiştilor, asta înseamnă că imediat după transferul regiunii Golan, Iranul va pune piciorul în această zonă strategică", a declarat Shaul Mofaz, chestionat, în cadrul unei emisiuni a postului militar de radio israelian, cu privire la discuţiile avute cu oficialii americani la Washinghton.

"Asta ar însemna că Iranul ar fi prezent nu numai în regiunea Golan, ci şi în Liban, prin intermediul Hezbollah, şi în Fâşia Gaza", a adăugat fostul şef al Statului Major şi ministru al Apărării.

Declaraţiile lui Mofaz vin pe fondul negocierilor purtate de Turcia pentru stabilirea unui armistiţiu între Ierusalim şi Damasc. Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, s-a întâlnit sâmbătă cu omologul său sirian, Bashar al-Assad, pentru a relansa negocierile pentru pace între Siria şi Israel. Negocierile, susţinute de Washington, au fost întrerupte în 2000 după ce a intrat în impas pe problema regiunii Golan, cucerită de Israel în 1967. Siria solicită restituirea integrală până la malurile lacului Tiberiade, principala rezervă de apă a Israelului.

Anterior, Mofaz declarase că frontul extremist condus de Iran este pe cale să se consolideze în Orientul Mijlociu. "Grupul extremist condus de Iran, care cuprinde Siria, Hezbollah şi Hamas, câştigă din ce în ce mai multă putere în fiecare an", a precizat vicepremierul israelian, luni, după o întâlnire avută cu secretarul de stat american Condoleezza Rice.

"Trebuie să găsim punctele lor slabe şi să schimbăm situaţia în favoarea noastră pentru că vedem influenţa Iranului în regiune (...). Cred că politica noastră în raport cu Iranul se îndreaptă în direcţia bună dar trebuie să stabilim eficacitatea acestor măsuri până în prezent", a subliniat Mofaz, referindu-se la sancţiunile impuse Iranului de Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite.

Israelul consideră Iranul drept cel mai important inamic al său şi acuză autorităţile iraniene că ar dezvolta un program nuclear pentru a se dota cu bomba atomică, acuzaţii negate de Teheran.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici