Iranul are un plan secret pentru a accelera procesul de fabricare a armei atomice

Ghidul suprem iranian, Ali Khamenei, are un plan secret pentru a accelera procesul de fabricare a armei atomice, simulând o defecţiune la centrala nucleară de la Bushehr, informează un memorandum al anumitor servicii de informaţii occidentale, citat de publicaţia La Stampa.

13 afișări
Imaginea articolului Iranul are un plan secret pentru a accelera procesul de fabricare a armei atomice

Ghidul suprem iranian, Ali Khamenei

Iniţiativa lui Khamenei a intervenit imediat după ce aviaţia israeliană a efectuat un raid, la 6 septembrie 2007, în nordul Siriei, distrugând ceea ce Israelul şi Statele Unite considerau un reactor nuclear în construcţie.

Eficienţa acelui atac a stârnit teama lui Khamenei, autoritatea supremă a Republici islamice, că acest lucru ar reprezenta un pericol similar pentru instalaţiile nucleare iraniene.

Astfel, Khamenei a convocat, la câteva săptămâni, în biroul său de la Teheran un grup de înalţi funcţionari ai Consiliului pentru Securitate Naţională şi din cadrul proiectului nuclear, printre care şi pe Mohsen Fahrizadeh, artizan al "Proiectului 111", programul în privinţa căruia există suspiciuni că ar urmări producerea de arme atomice.

Potrivit memorandumul serviciilor de informaţii, Khamenei a subliniat că necesitatea de a accelera proiectul militar era atât de mare, încât se putea chiar lua în considerare riscul de a nu mai respecta regulamentele Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) în cazul instalaţiilor deja existente şi funcţionale.

Mai multe ipoteze au fost analizate în timpul reuniunii iar la sfârşitul discuţiilor "Khamenei a cerut elaborarea unui plan pentru a exploata combustibilul nuclear de la centrala Bushehr pentru a obţine plutoniu", ce poate fi folosit în scopuri militare.

Textul memorandumului serviciilor de informaţii este în contradicţie cu afirmaţiile repetate ale Guvernului de la Teheran privind intenţia sa de a produce energie nucleară exclusiv în scopuri pacifice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici