Iranul este deschis pentru întâlniri la cel mai înalt nivel cu SUA

Iranul este deschis pentru întâlniri la cel mai înalt nivel cu Statele Unite, a declarat ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, citat joi de agenţia oficială Irna.

78 afișări
Imaginea articolului Iranul este deschis pentru întâlniri la cel mai înalt nivel cu SUA

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"O întâlnire nu este un obiectiv în sine şi nici exclusă. Aceasta ar putea fi un bun început (...) Preşedintele Rohani nu are vreo problemă" în a se întâlni cu omologul său american Barack Obama, a declarat Zarif.

"Preşedintele Rohani tot timpul a spus că, în cadrul intereselor naţionale, este pregătit să facă ceea ce trebuie", a adăugat el, în timp ce Statele Unite şi Iranul nu mai întreţin relaţii diplomatice încă din anul 1980.

El a precizat că "Guvernul american a exprimat, cu o zi înainte de (începerea) Adunării Generale a Naţiunilor Unite, dorinţa pentru (desfăşurarea) unei astfel de întâlniri", însă cele două părţi nu "au avut suficient timp pentru a o organiza".

"Întâlnirea nu este la fel de importantă precum conţinutul său, pentru că noi nu ne aflăm aici pentru spectacol, ci, mai degrabă, pentru a apăra interesele naţiunii noastre", a adăugat Zarif.

Preşedintele Obama "a avut declaraţii mai moderate decât în trecut", a notat el, afirmând că,"în cazul în care aceasta este baza unei noi politici", atunci "ar fi mult mai importantă decât o întâlnire".

"Vom vedea, în timpul reuniunii ministeriale cu Grupul 5+1, care va fi abordarea şi poziţiile şefului diplomaţiei americane. Vom vedea dacă vrea să găsească o soluţie la problema nucleară iraniană în interesul lumii, păcii şi securităţii internaţionale, dar şi cu respectarea drepturilor naţiunii iraniene", a adăugat Zarif.

Miniştrii de Externe ai ţărilor din Grupul 5+1 (Statele Unite, China, Rusia, Franţa, Marea Britanie şi Germania) şi Iranului urmează să se întrunească joi, la New York, pentru a stabili cadrul reluării negocierilor pe tema programului nuclear al Teheranului.

Miercuri, Zarif a declarat că această reuniune reprezintă o "ocazie istorică pentru reglementarea problemei nucleare".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici