Iranul face apel la dialog şi critică sancţiunile în cazul dosarului său nuclear

Iranul a solicitat, luni, marilor puteri să-şi "revizuiască politica" şi să "dialogheze" cu Teheranul în privinţa programului său nuclear, precizând că aplicarea de noi sancţiuni nu îl vor împiedica să-l continue.

15 afișări
Imaginea articolului Iranul face apel la dialog şi critică sancţiunile în cazul dosarului său nuclear

Iranul face apel la dialog şi critică sancţiunile în cazul dosarului său nuclear (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Este momentul potrivit ca celelalte părţi să-şi revizuiască politica. Decât să se opună Iranului ar trebui să dialogheze cu Iranul", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Hassan Ghashghavi, într-o conferinţă de presă difuzată de postul de televiziune Press-TV.

"Experienţa trecută a arătat inutilitatea sancţiunilor. Sancţiunile nu ne vor împiedica să ne apărăm drepturile noastre legale", a afirmat Ghashghavi.

Cele şase puteri care poartă negocieri cu Teheranul - China, Statele Unite, Germania, Rusia, Franţa şi Marea Britanie - trebuie să evalueze situaţia dosarului nuclear iranian în luna septembrie.

Ele aşteaptă până atunci un răspuns la oferta lor de dialog adresată Iranului.

În lipsa unui răspuns, Statele Unite intenţionează să determine adoptarea de noi sancţiuni internaţionale împotriva Republicii Islamice, din cauza refuzului acesteia de a-şi suspenda programul nuclear.

Aceste sancţiuni ar putea fi şi unilaterale în cazul Washingtonului.

Cancelarul german, Angela Merkel, a menţionat în premieră, vineri, ipoteza unor sancţiuni în domeniul energetic în cazul unui eşec al discuţiilor privind programul iranian.

Iranul consideră că are dreptul să-şi continue activităţile de îmbogăţire a uraniului, în timp ce Consiliul de Securitate al ONU i-a cerut în repetate rânduri să-l suspende.

Marile puteri se tem că programul nuclear iranian ar putea fi deturnat către scopuri militare, deşi Republica Islamică a negat în permanenţă că ar avea această intenţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici