Iranul, pe cale să obţină tehnologie pentru fabricarea bombei atomice

Iranul este pe cale să obţină tehnologie care să îi permită să obţină bombe atomice, dacă vrea acest lucru, a declarat directorul Agentiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Mohamed ElBaradei, într-un interviu publicat vineri.

12 afișări

Iranul susţine că programul său de îmbogăţire a uraniului este folosit doar în scopuri civile, producerea de energie.

ElBaradei a precizat că deţinerea de arme nucleare, din nefericire, continuă să fie un simbol de prestigiu şi putere, tentând naţiunile, care sunt îngrijorate de ameninţările la adresa siguranţei, cel puţin să îşi dezvolte potenţialul pentru o bombă prin "folosirea duală" a procesului de îmbogăţire.

Pe lângă cele şapte puteri nucleare confirmate, există multe ţări care au acces la componente, materiale sau echipamentele în măsură să le producă, care le-ar dea posibilitatea să obţină bomba atomică "în termen de câteva luni sau un an", a precizat directorul AIEA.

"Aşa este", a încunviinţat ElBaradei, întrebat de cotidianul Sueddeutsche Zeitung dacă Iranul este pe cale să obţină statutul de "posibilă" putere în domeniul armelor nucleare. Acesta a adăugat că Iranul nu poate să înceapă fabricarea unei bombe, cât timp observatorii AIEA rămân în zonele sale nucleare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici