Iranul propune o măsură de eliberare condiţionată pentru franţuzoaica deţinută - VIDEO

Iranul a propus ca tânăra franţuzoaică Clotilde Reiss să beneficieze de o măsură de eliberare condiţionată, prin care ea să locuiască la ambasada Franţei din Teheran până la sfârşitul procesului său, dar Parisul nu a răspuns la propunere, a declarat marţi ambasadorul Iranului la Paris.

48 afișări
Imaginea articolului Iranul propune o măsură de eliberare condiţionată pentru franţuzoaica deţinută - VIDEO

Iranul propune o măsură de eliberare condiţionată pentru franţuzoaica deţinută (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ministerul nostru a făcut un angajament puterii judiciare iraniene, pentru ca această domnişoară, până la sfârşitul procesului său şi cu condiţia ca ea să locuiască la ambasada Franţei la Teheran, să poată beneficia de o eliberare condiţionată", a afirmat Seyed Mehdi Miraboutalebi, la postul Radio France Internationale (RFI).

"Până în prezent, nu am avut nici un răspuns din partea ambasadorului Franţei", a adăugat diplomatul, ale cărui declaraţii au fost traduse din persană în franceză.

Clotilde Reiss, un cadru universitar în vârstă de 24 de ani, este deţinută în Iran din data de 1 iulie. Ea este acuzată de spionaj, pentru că ar fi participat la manifestaţii postelectorale în Ispahan, oraş unde lucra ca lector de limbă franceză.

Reiss a compărut sâmbăta trecută în faţa unui tribunal din Teheran, în compania unor persoane care au participat la manifestaţiile ce au urmat realegerii contestate a preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad.

Ambasadorul iranian a reproşat autorităţilor franceze că au făcut public prea repede, la 6 iulie, subiectul arestării tinerei femei. Potrivit acestuia, o mai mare discreţie ar fi putut permite evitarea procesului şi găsirea unui acord între cele două ţări.

Întrebat în legătură cu declaraţiile diplomatului iranian, Ministerul francez al Afacerilor Externe nu a făcut nici un comentariu, marţi, la începutul după-amiezii.

Marti dimineata, purtatorul de cuvant al Guvernului francez, Luc Chatel, a afirmat ca exista "inceputul unei sperante" in vederea gasirii "unei solutii rapide" pentru eliberarea tinerei femei.

"Avem începutul unei speranţe. Avem speranţa că o soluţie rapidă poate fi găsită", a declarat el, bazându-se pe "contactele diplomatice şi contactele la cel mai înalt nivel pe care le-a avut preşedintele Republicii", Nicolas Sarkozy.

"Franţa, prin intermediul preşedintelui Republicii, îşi multiplică iniţiativele pentru a obţine eliberarea sa. Preşedintele a avut chiar până ieri seară (luni seară) contacte cu personalităţi care fac eforturi în prezent pentru eliberarea sa", a adăugat Chatel, fără a da alte detalii.

Potrivit agenţiei oficiale iraniene IRNA, tânăra franţuzoaică a recunoscut, în cursul audierii de sâmbătă, că a participat la manifestaţii şi a redactat un raport pentru un institut de cercetare care depinde de ambasada Franţei.

Pentru autorităţile franceze, ca şi pentru familia sa, mărturisirile sale nu sunt spontane. "Aceste «mărturisiri»au fost probabil solicitate. Este o procedură clasică pe care o cunoaştem bine", a declarat, luni, ministrul francez al Afacerilor Externe, Bernard Kouchner.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici