Iranul susţine că a produs primul său lot de concentrate de uraniu

Iranul a produs primul său lot de concentrate de uraniu (yellowcake), folosite ca bază pentru producerea de uraniu îmbogăţit, plecând de la minereul extras dintr-una din minele sale din sudul ţării, a declarat duminică şeful programului nuclear iranian, Ali Akbar Salehi.

22 afișări
Imaginea articolului Iranul susţine că a produs primul său lot de concentrate de uraniu

Iranul susţine că a produs primul său lot de concentrate de uraniu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Occidentalii au sperat că vom avea probleme în privinţa aprovizionării cu materie primă (pentru producerea de uraniu îmbogăţit) dar am primit astăzi primul lot de yellowcake (prăjitură galbenă) de la mina Gachin", situată în apropiere de Bandar-Abbas, în sudul ţării, a declarat Salehi în cadrul unei întâlniri cu presa difuzate în direct de posturile de televiziune.

Până în prezent, yellowcake folosit de Iran în lanţul său de producţie a uraniului îmbogăţit era "importat din exterior" a declarat Salehi, fără a face alte precizări.

Yellowcake, praf de concentrate de uraniu, este folosit pentru producerea unui gaz, hexafluorură de uraniu (UF-6), care este ulterior injectat în centrifuge, producând uraniu îmbogăţit.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici