Iranul va avea nevoie de 190.000 de centrifuge pentru îmbogăţirea uraniului

Iranul va avea nevoie pentru viitor de 190.000 de centrifuge, în timp ce Statele Unite susţin limitarea la un număr de 10.000, a declarat liderul suprem Ali Khamenei, care are ultimul cuvânt în dosarul nuclear iranian, a anunţat, marţi, presa locală.

207 afișări
Imaginea articolului Iranul va avea nevoie de 190.000 de centrifuge pentru îmbogăţirea uraniului

Iranul va avea nevoie de 190.000 de centrifuge pentru îmbogăţirea uraniului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Obiectivul lor este acceptarea unei capacităţi de 10.000 SWU (Separative Work Unit), ceea ce reprezintă 10.000 de centrifuge de tip vechi pe care deja le deţinem", a afirmat liderul suprem iranian, într-un discurs susţinut luni seară în prezenţa oficialilor de la Teheran.

"Oficialii noştri spun că avem nevoie de 190.000 de centrifuge. Poate nu astăzi, în doi sau cinci ani, dar este necesarul incontestabil al ţării", a adăugat Ali Khamenei. "Acest necesar trebuie asigurat", a subliniat el.

Centrifugele sunt aparate care realizează îmbogăţirea uraniului. Declaraţiile ayatollahului Khamenei intervin în contextul în care negociatorii iranieni încearcă să ajungă la un acord cu marile puteri în dosarul nuclear, în discuţiile de la Viena.

Programul de îmbogăţire a uraniului este unul dintre subiectele divergente între Iran şi negociatorii din statele care formează grupul 5+1 (Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania).

Ţările occidentale acuză Teheranul că foloseşte programul nuclear pentru a-şi dezvolta arma atomică, acuzaţie respinsă de fiecare dată de Teheran. Iranul afirmă că doreşte menţinerea programului de îmbogăţire a uraniului pentru producerea de energie necesară centralelor nucleare.

Negocieri finale privind programul nuclear al Teheranului au început joia trecută la Viena, un maraton prezentat ca istoric şi care ar putea să dureze până la 20 iulie. Discuţiile vizează găsirea unui acord care să garanteze natura paşnică a programului iranian, după zece ani de tensiuni generate de acest dosar, în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale impuse regimului de la Teheran.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici