Israelul a folosit zeci de avioane militare în raidul din Sudan - presă

Israelul a utilizat zeci de avioane de vânătoare şi aparate fără pilot în raidul efectuat în ianuarie pe teritoriul Sudanului, împotriva unui convoi de 23 de camioane suspectat că transporta arme spre Fâşia Gaza, afirmă oficiali israelieni citaţi de revista Time în ediţia online.

11 afișări

Sursele dezvăluie detalii despre atacul care ar fi vizat un convoi ce transporta armament iranian, negând informaţiile conform cărora în raid ar fi fost implicate aeronave americane.

"Americanii au fost înştiinţaţi că Israelul va efectua o operaţiune aeriană în Sudan, dar Statele Unite nu au fost implicate", dă asigurări o sursă din cadrul serviciilor de securitate israeliene. "A avut loc un singur raid şi a fost o operaţiune majoră", explică sursa citată.

Avioane de tip F-16 au atacat convoiul de două ori, iar avioane F-15 au fost trimise în apropiere pentru cazul în care Sudanul sau altă ţară ar fi trimis aeronave de interceptare. După primul atac, au fost trimise avioane fără pilot cu camere de luat vederi pentru a se observa efectele atacului. Imaginile au arătat că un singur convoi fusese parţial avariat, astfel că avioanele F-16 au intervenit din nou.

Raidul a avut loc după ce Mossadul a aflat în ianuarie că Iranul intenţiona să trimită 120 de tone de armament şi substanţe explozive în Fâşia Gaza, inclusiv obuze antitanc şi rachete Fajir, cu raze de acţiune de 40 de kilometri.

Pe durata raidului israelian, în Marea Roşie au fost trimise nave militare şi elicoptere pentru situaţia în care un pilot ar fi trebuit salvat.

Transportul iranian a venit prin Portul Sudan, iar de acolo armele au fost urcate în 23 de camioane care urmau să traverseze Sudanul şi Egiptul pentru a ajunge în Fâşia Gaza. La frontiera dintre Fâşia Gaza şi Egipt, armamentul urma să fie preluat de agenţi Hamas care se deplasau prin tunelurile rămase intacte după ofensiva israeliană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici