Israelul a hotărât să diminueze blocada impusă Fâşiei Gaza, sub presiunea internaţională

Cabinetul de securitate israelian a hotărât joi să diminueze blocada impusă Fâşiei Gaza, facilitând intrarea unor "bunuri de utilitate civilă" şi "materiale pentru proiecte civile" în enclava palestiniană, potrivit unui comunicat al premierului.

16 afișări
Imaginea articolului Israelul a hotărât să diminueze blocada impusă Fâşiei Gaza, sub presiunea internaţională

Israelul a hotărât să diminueze blocada impusă Fâşiei Gaza, sub presiunea internaţională (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această hotărâre intervine în urma unor cereri repetate din partea comunităţii internaţionale în vederea slăbirii blocadei impuse de Israel, de patru ani, împotriva Fâşiei Gaza.

Aceste presiuni au sporit după asaltul marinei israeliene, la 31 mai, împotriva unei flotile umanitare internaţionale, care încerca să "spargă" blocada. În acest raid controversat au fost ucişi nouă civili turci, generând numeroase proteste în lume.

Aproximativ 80 la sută din locuitorii Fâşiei Gaza (1,5 milioane) depind de ajutoarele internaţionale.

După două zile de discuţii, cabinetul de securitate, din care fac parte jumătate din membrii Guvernului lui Benjamin Netanyahu, a hotărât să "faciliteze sistemul potrivit căruia în (Fâşia) Gaza (pot) intra bunuri de utilitate civilă şi să lărgească accesul la materiale pentru proiecte civile care sunt sub supervizare internaţională", potrivit comunicatului.

În schimb, Guvernul vrea "să continue procedurile de securitate existente, pentru a preveni pătrunderea de arme şi material de război" în acest teritoriu, a subliniat textul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici