Israelul a recunoscut că a folosit fosfor în ofensiva din Fâşia Gaza

Israelul a recunoscut că a folosit fosfor în ofensiva sa din Fâşia Gaza, după săptămâni întregi în care a negat acest lucru, relatează cotidianul The Times, în ediţia electronică.

96 afișări
Imaginea articolului Israelul a recunoscut că a folosit fosfor în ofensiva din Fâşia Gaza

Israelul a recunoscut că a folosit fosfor în ofensiva din Fâşia Gaza (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Da, a fost folosit fosfor, dar nu în mod ilegal", a declarat Yigal Palmor, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, pentru The Times. "Unele practici pot fi ilegale, dar analizăm acest lucru. Forţele israeliene au demarat o investigaţie într-un incident specific", a adăugat el.

Incidentul respectiv ar fi utilizarea unor obuze cu fosfor împotriva unei şcoli ONU din Beit Lahiya, în nordul Fâşiei Gaza, la 17 ianuarie. Arma este legală dacă este folosită în luptă ca generator de fum, dar este interzisă în zonele civile.

Un oficial de rang înalt din cadrul armatei a recunoscut de asemenea că obuze conţinând fosfor au fost folosite în Fâşia Gaza, dar a precizat că au fost utilizate pentru a provoca fum.

Ministerul Apărării a încredinţat avocaţilor sarcina, înainte de atac, de a investiga repercusiunile juridice ale folosirii fosforului alb în Fâşia Gaza, unul dintre cel mai dens populate locuri din lume.

"Din câte ştiu, cu cel puţin o lună înainte a fost consultată o echipă juridică în legătură cu posibilele implicaţii", a declarat un oficial israelian din domeniul apărării. El a adăugat că Israelul este surprins de indignarea publică. "Toată lumea ştia că îl folosim şi toată lumea îl foloseşte. Nu ne-am gândit că va avea parte de atât de multă atenţie", a adăugat el.

Citeşte şi

Forţele israeliene, acuzate că au folosit arme cu fosfor alb

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici