Israelul a trimis un submarin prin Canalul Suez, într-un posibil semnal pentru Iran

Forţele navale israeliene au reluat navigaţia pe Canalul Suez, după o lungă întrerupere, trimiţând recent unul dintre submarinele sale din clasa Dolphin să participe la manevre în largul coastelor portului Eilat (sudul Israelului) de la Marea Roşie, relatează Jerusalem Post.

415 afișări
Imaginea articolului Israelul a trimis un submarin prin Canalul Suez, într-un posibil semnal pentru Iran

Israelul a trimis un submarin prin Canalul Suez, într-un posibil semnal pentru Iran (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Decizia de a permite unor nave militare să traverseze Canalul, potrivit unor surse din cadrul forţelor armate israeliene, a fost luată recent şi a reprezentat în mod clar o "schimbare a politicii" acestora.

În 2005, comandantul de atunci al Forţelor navale, amiralul David Ben-Bashat, a decis ca navele israeliene să nu mai traverseze Canalul, din cauza intensificării ameninţărilor în regiune.

În pofida acestei decizii, un submarin de tip Dolphin l-a traversat luna trecută, pentru a ajunge din Marea Mediterană în Marea Roşie. Oficiali israelieni au declarat că traversarea s-a făcut la nivelul apei şi nu în mod acoperit.

"Este o problemă de politică", a declarat un ofiţer. "Nave militare au traversat recent Canalul, în mai multe ocazii", a precizat acesta.

Semnificaţia acestei mişcări a fost dezbătută, iar aceasta ar putea fi interpretată drept un mesaj adresat Iranului şi totodată o consolidare a legăturilor dintre Egipt şi Israel.

În eventualitatea unui conflict cu Iranul şi dacă Israelul ar decide implicarea celor trei submarine ale sale din clasa Dolphin, care potrivit unor informaţii externe pot efectua lansări de rachete nucleare de croazieră şi pot servi ca platforme de ripostă, cea mai rapidă rută ar fi trimiterea acestora prin Canalul Suez.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici