Israelul critică o declaraţie a lui Hillary Clinton privind dotarea Iranului cu bomba nucleară

Un ministru israelian a criticat declaraţia de marţi a secretarului de Stat american Hillary Clinton, potrivit căreia Washingtonul va furniza "o umbrelă de apărare" aliaţilor săi din Orientul Mijlociu în eventualitatea dezvoltării bombei atomice de către Iran, relatează Haaretz.

22 afișări
Imaginea articolului Israelul critică o declaraţie a lui Hillary Clinton privind dotarea Iranului cu bomba nucleară

Israelul critică o declaraţie a lui Hillary Clinton privind dotarea Iranului cu bomba nucleară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministrul Serviciilor Secrete, Dan Meridor, a afirmat că declaraţia lui Clinton implică voinţa de a se împăca cu eventualitatea unui Iran dotat cu bomba nucleară.

"Am auzit, cu neplăcere, că americanii declară că îşi vor apăra aliaţii în eventualitatea în care Iranul se dotează cu arma nucleară, ca şi cum s-ar fi împăcat deja cu această posibilitate. Acest lucru este o greşeală", a declarat Meridor.

"În prezent, noi nu avem nevoie să admitem ideea că Iranul va obţine arma nucleară, ci de prevenirea acestui lucru", a subliniat el.

Clinton a declarat marţi că Statele Unite au un plan cu privire la dominaţia iraniană în Orientul Mijlociu, în cazul în care această ţară se dotează cu bomba nucleară.

"Vrem ca Iranul să ia în calcul ceea ce eu cred că este o evaluare corectă, şi anume că, dacă Statele Unite îşi extind umbrela asupra acestei regiuni, dacă facem şi mai mult, şi dezvoltăm capacitatea militară a (aliaţilor) din Golf, este puţin probabil că Iranul va fi mai puternic sau mai în siguranţă", a declarat Clinton în timpul unei vizite la Bangkok.

Statele Unite au cerut unui număr de zece ţări care deţin programe de îmbogăţire a uraniului (între care Rusia, Canada, Australia, Franţa, Germania, Marea Britanie, Kazahstan şi alte trei ţări) să îşi intensifice monitorizarea cu privire la vânzările de uraniu către Iran, potrivit unui document procurat de cotidianul israelian.

Acest demers este motivat de o estimare americană asupra zăcămintelor de uraniu ale Iranului, potrivit căreia acestea s-ar epuiza până în 2010.

O delegaţie de înalţi oficiali americani va sosi în Israel săptămâna viitoare pentru discuţii asupra negocierilor dintre Teheran şi ţările occidentale în special cu privire la programul nuclear iranian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici