Israelul expune Germaniei riscurile opririi colonizării Cisiordaniei

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, i-a explicat ministrului german de Externe Frank-Walter Steinmeier că oprirea colonizării în Cisiordania ar transforma acest teritoriu într-un "Judenrein", termenul nazist pentru "exterminarea evreilor", anunţă surse guvernamentale israeliene.

45 afișări
Imaginea articolului Israelul expune Germaniei riscurile opririi colonizării Cisiordaniei

Israelul expune Germaniei riscurile opririi colonizării Cisiordaniei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu este legitim să transformăm Cisiordania într-un Judenrein", i-a transmis Netanyahu interlocutorului său, care s-a mulţumit să facă un gest cu capul, potrivit sursei citate.

Este pentru prima dată când un premier israelian foloseşte acest termen, care face o paralelă între cerinţa renunţării la coloniile evreieşti şi genocidul nazist antisemit.

În timpul campaniei eşuate împotriva desfiinţării coloniilor din Fâşia Gaza, în vara lui 2005, colonişti radicali şi grupuri ultranaţionaliste israeliene au acuzat Guvernul că dorea să transforme Fâşia Gaza într-un "Judenrein".

"Folosirea acestui termen este inadmisibilă şi foarte nedreaptă atunci când te adresezi ministrului Afacerilor Externe al Germaniei, ţară care, mai mult decât oricare alta, se opune trecutului nazist", a declarat pentru postul militar de radio fostul ambasador al Israelului în Germania, Avi Primor.

"Nimeni, nici măcar palestinienii nu pretind că Cisiordania ar trebui să devină Judenrein. Este foarte probabil să te gândeşti că ar putea trăi evrei acolo în viitor, dar nu şi că acest teritoriu ar urma să rămână sub control israelian", a continuat fostul diplomat, în opinia căruia aceste afirmaţii ale lui Netanyahu "banalizează Holocaustul".

Steinmeier a declarat că un refuz al Israelului de a stopa colonizarea în Cisiordania afectează speranţele unei reluări a procesului de pace.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici