Israelul i-a adus un ultim omagiu lui Ariel Sharon. Fostul premier a fost înhumat la ferma familiei sale. Două RACHETE au fost lansate din Fâşia Gaza - VIDEO

Ceremonia oficială organizată pentru aducerea unui omagiu fostului comandant de război şi premier Ariel Sharon a început luni dimineaţa, la sediul Parlamentului, la Ierusalim, în prezenţa unor oficiali israelieni de rang înalt şi a vicepreşedintelui american Joe Biden. Măsurile de securitate au fost consolidate, de teama unui atac cu rachete din Fâşia Gaza. Fostul premier israelian Ariel Sharon a fost înhumat luni după-amiază la ferma familiei sale din sudul Israelului.

755 afișări
Imaginea articolului Israelul i-a adus un ultim omagiu lui Ariel Sharon. Fostul premier a fost înhumat la ferma familiei sale. Două RACHETE au fost lansate din Fâşia Gaza - VIDEO

Israelul îi aduce un ultim omagiu lui Ariel Sharon (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

UPDATE Două rachete au fost lansate din Fâşia Gaza în timpul înmormântării lui Ariel Sharon

Două rachete au fost lansate din Fâşia Gaza spre sudul Israelului în timpul înmormântării fostului premier Ariel Sharon, însă incidentul nu s-a soldat cu victime, relatează site-ul israelian Ynetnews.

"Două rachete au fost lansate în regiunea Shar HaNegev", spre oraşul Sderot, în apropierea căruia se află ferma unde a fost înhumat Ariel Sharon.

Cele două rachete au căzut într-o zonă nelocuită, fără a provoca victime sau daune materiale.

Mişcarea islamistă Hamas, care deţine controlul asupra teritoriului palestinian Fâşia Gaza, a exprimat "fericire" pentru decesul fostului premier israelian Ariel Sharon, declarându-se încrezătoare în "iminenţa victoriei" împotriva Israelului. Mai mulţi lideri palestinieni consideră că fostul premier israelian Ariel Sharon a fost "un criminal" care s-a sustras justiţiei internaţionale. "Ariel Sharon era un criminal, fiind responsabil de asasinarea fostului preşedinte al Autorităţii Palestiniene Yasser Arafat, iar noi speram să fi fost deferit Curţii penale internaţionale ca fiind criminal de război", a reacţionat un lider al mişcării Fatah, Jibril Raboub.

"Arik" (diminutivul lui Ariel) Sharon vă rămâne în istorie ca artizanul invaziei din Liban, în anul 1982, în calitatea de ministru al Apărării, dar şi ca premierul care a decis retragerea trupelor şi desfiinţarea coloniilor din Fâşia Gaza în 2005. O comisie oficială de anchetă a constatat responsabilitatea sa în evitarea prevenirii masacrelor comise în taberele de refugiaţi palestinieni de la Sabra şi Shatila (Beirut), în septembrie 1982, atribuite unor miliţii creştine aliate cu Israelul.

Fostul premier israelian Ariel Sharon a fost înhumat luni după-amiază la ferma familiei sale din sudul Israelului, alături de soţia sa Lili, aşa cum şi-a dorit.

La aceste funeralii militare, opt generali ai armatei israeliene au purtat sicriul înfăşurat într-un drapel israelian în timp ce erau rostite rugăciuni. Ulterior, ei au coborât sicriul în mormânt, după care l-au acoperit cu pământ.

În cursul ceremoniei oficiale care a avut loc în faţa sediului Knessetului (Parlament), preşedintele Shimon Peres şi premierul Benjamin Netanyahu i-au adus un omagiu "luptătorului" Ariel Sharon, salutat pentru rolul pe care l-a jucat în Războiul de Iom Kipur, în octombrie 1973, şi în "războiul împotriva terorismului".

Netanyahu s-a angajat să "apere cu fermitate principiile" generalului Sharon cu privire la securitatea Israelului. "Israelul va utiliza toate căile posibile pentru a împiedica Iranul să se doteze cu arma nucleară", a repetat premierul.

Ariel Sharon a fost "umărul pe care se sprijinea securitatea ţării", a declarat Peres.

La rândul său, Biden a salutat "un om complex care a trăit într-o perioadă complexă şi într-un mediu complex".

Ceremonia s-a desfăşurat pe vasta esplanadă a Knessetului (Parlament), unde sicriul, învelit într-un steag alb-albastru cu steaua lui David, a fost depus pe un catafalc.

Familia, cei doi fii şi cei doi nepoţi ai defunctului, personalităţi israeliene şi străine, au luat loc de o parte şi de alta a catafalcului.

În afară de Biden, în primul rând erau prezenţi fostul premier britanic Tony Blair, emisarul Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, care purta o kippa neagră, şi ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier, care se afla în Israel într-o vizită oficială.

Cunoscut şi ca "Buldozerul", generalul Sharon "a putut să lase în urma sa pagube considerabile, dar obiectivul său şi motivarea sa erau întotdeauna clare", a apreciat Blair, emisarul Cvartetului pentru Orientul Mijlociu.

Ceremonia a început cu rugăciuni evreieşti pentru morţi, spuse de către un preot şi un cântăreţ militari.

Generalul Sharon, decedat sâmbătă la vârsta de 85 de ani după ce s-a aflat în comă timp de opt ani, va fi înhumat la ora locală 14.00 (14.00, ora României), cu toate onorurile militare, la ferma familiei sale, în sudul Israelului, nu departe de frontiera cu Fâşia Gaza.

El şi-a exprimat dorinţa să fie înmormântat alături de cea de a doua soţie, Lili, de origine română. Cei doi fii ai săi, Gilad şi Omri, şi şeful Statului Major Benny Gantz urmau să-i aducă elogii.

Având în vedere apropierea de Fâşia Gaza, în care la putere se află mişcarea islamistă palestiniană Hamas, armata, serviciile de securitate şi poliţia au trimis trupe suplimentare în sectorul în care se află ferma, ridicând totodată nivelul alertei, de teama unor eventuale tiruri de rachete.

Decesul fostului lider naţionalist a plasat Israelul într-o atmosferă de doliu naţional.

Aproximativ 20.000 de israelieni, din toate păturile sociale, au trecut duminică să-i prezinte un ultim omagiu fostului premier, al cărui sicriu a fost expus în faţa sediului Parlamentului. Mulţi afirmă că regretă charisma şi curajul celui de-al 11-lea şef de Guvern israelian.

Generalul Sharon va rămâne în istorie ca cel care a procedat la retragerea israeliană din Fâşia Gaza, în 2005, dar şi ca artizanul dezastruoasei invazii a Libanului, în 1982, pe când era ministru al Apărării.

Măsuri de securitate la funeraliile lui Sharon, de teama unui atac cu rachete din Fâşia Gaza

Armata, serviciile de securitate şi poliţia au trimis trupe suplimentare şi au ridicat nivelul de alertă, de teama unui eventual atac cu rachete dinspre Fâşia Gaza în timpul funeraliilor lui Ariel Sharon, luni, dată fiind apropierea de teritoriul controlat de Hamas.

În sector au fost mobilizate sisteme mobile antirachetă de tip Iron Dome.

"Am luat în calcul toate scenariile posibile. Armata este pregătită să reacţioneze imediat în caz de nevoie", a avertizat într-o intervenţie la postul militar de radio Yoram Halevy, şeful poliţiei din sudul ţării.

Ca măsură de precauţie, numărul avioanelor fără pilot care supraveghează în permanenţă Fâşia Gaza, în care la putere se află mişcarea islamistă palestiniană Hamas, a fost suplimentat, într-o încercare de reperare a unor eventuali combatanţi palestinieni care s-ar pregăti să efectueze tiruri către sudul Israelului, a adăugat postul de radio.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici