Israelul respinge propunerile SUA cu privire la asigurarea securităţii Văii Iordanului

Israelul respinge propunerile Statelor Unite cu privire la asigurarea securităţii Văii Iordanului, a anunţat duminică ministrul pentru Relaţii Internaţionale Youval Steinitz, un apropiat al premierului Benjamin Netanyahu.

555 afișări
Imaginea articolului Israelul respinge propunerile SUA cu privire la asigurarea securităţii Văii Iordanului

Israelul respinge propunerile SUA cu privire la asigurarea securităţii Văii Iordanului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Securitatea trebuie să rămână pe mâna noastră. Toţi cei care propun o soluţie care constă în mobilizarea unei forţe internaţionale, poliţişti palestinieni sau mijloace tehnologice nu înţeleg nimic în legătură cu Orientul Mijlociu", a declarat Steinitz.

Ministrul a făcut aceste declaraţii în momentul în care secretarul de Stat american John Kerry prezintă israelienilor şi palestinienilor un proiect de acord-cadru cu privire la soluţionarea conflictului din Orientul Mijlociu.

Steinitz se referea la un proiect american privind mobilizarea unor sisteme de apărare şi supraveghere sofisticate în Valea Iordanului, de-a lungul frontierei dintre Cisiordania şi Iordania, în cazul unei retrageri israeliene din această regiune.

Această propunere a fost elaborată la sfârşitul anului trecut de către generalul John Allen, fostul comandant al coaliţiei internaţionale din Afganistan, consilier special pentru Orientul Mijlociu.

Netanyahu cere, pe de altă parte, ca un stat palestinian să fie demilitarizat şi ca Israelul să poată să menţină o prezenţă militară pe termen lung la frontiera cu Iordania.

Palestinienii insistă asupra încetării ocupării teritoriului lor, dar acceptă o forţă internaţională, o opţiune deja respinsă de Israel.

Potrivit presei arabe şi israeliene, Statele Unite ar fi propus o menţinere a forţelor israeliene la frontiera dintre Cisiordania şi Iordania timp de 10 sau 15 ani de la semnarea unui tratat de pace, ceea ce palestinienii refuză.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici