Israelul sfidează SUA şi refuză să suspende procesul de colonizare

Ministrul israelian de Externe, Avigdor Lieberman, a sfidat, miercuri, la Washington, administraţia condusă de Barack Obama reiterând opoziţia Israelului faţă de oprirea colonizării evreieşti în teritoriile ocupate.

21 afișări
Imaginea articolului Israelul sfidează SUA şi refuză să suspende procesul de colonizare

Israelul sfidează SUA şi refuză să suspende procesul de colonizare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu avem nici o intenţie să modificăm echilibrul demografic în Iudeea-Samaria", a declarat Lieberman, folosind apelativul cu care dreapta israeliană desemnează Cisiordania.

"Dar nu putem accepta această viziune a unei opriri complete a colonizării", a adăugat Lieberman, care a avut o întrevedere de peste o oră cu Hillary Clinton. "Cred că trebuie să menţinem extinderea firească" a coloniilor, a continuat el.

Lieberman a făcut referire la acordurile informale încheiate cu administraţia Bush care permit, potrivit Israelului, realizarea de noi construcţii în limitele actuale ale coloniilor existente. "Avem de asemenea înţelegeri cu precedenta administraţie şi încercăm să menţinem această direcţie", a precizat el.

"Premierul a vorbit despre toate aceste lucruri", a amintit Lieberman, făcând referire la discursul rostit duminică de premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a avansat pentru prima dată ipoteza unui stat palestinian, fără să accepte oprirea totală a colonizării la solicitarea preşedintelui american Barack Obama.

El a înfruntat-o în mod deschis pe Hillary Clinton, care a cerut recent întreruperea colonizării: "Fără colonii, fără avanposturi, fără excepţii referitoare la extinderea naturală".

Secretarul american de Stat, care a părut puţin tensionată alături de Lieberman, şi-a reiterat poziţia.

"Vrem să fie oprită colonizarea", a declarat ea. "Considerăm că este vorba despre eforturi importante, chiar esenţiale, destinate încheierii unui acord de pace globală şi creării unui stat palestinian în vecinătatea statului evreu israelian cu frontiere şi cu un viitor sigure", a precizat Clinton.

Referitor la "înţelegerile" cu administraţia Bush, ea a dat asigurări că nu a fost vorba despre "niciun acord informal sau verbal aplicabil". "Acest lucru a fost verificat de (serviciul) de arhive oficiale ale administraţiei şi de persoanele care au responsabilităţi" în acest sens, a adăugat ea.

Hillary Clinton s-a declarat optimistă în privinţa şanselor de a schimba punctul de vedere al Guvernului israelian.

"Dacă ne uităm la istoria Israelului, vedem că încă de la început au existat premieri ale căror poziţii s-au schimbat cu timpul", a explicat ea. "I-am întâlnit personal pe premierii partidului Muncii, Likud şi ai Kadima, care au plecat de la un punct de vedere şi (...) au ajuns la poziţii pe care nu credeau că le-ar fi putut apăra vreodată".

"Şi consider că Benjamin Netanyahu, recunoscând în discursul său de duminică aspiraţiile palestienilor la propriul stat, a spus un lucru pe care-l aşteptau foarte mulţi", a conchis ea.

Negocierile între Israel şi Statele Unite urmează să se desfăşoare la Paris, unde emisarul american pentru Orientul Mijlociu, George Mitchell, se va întâlni la 25 iunie cu Netanyahu, potrivit Departamentului de Stat.

Mitchell, artizanul acordurilor de pace din Irlanda de Nord, a menţionat marţi că speră să încheie aceste discuţii preliminare "în câteva săptămâni" pentru a facilita o "reluare rapidă" a negocierilor.

În privinţa lui Lieberman, el intenţionează să rămână până vineri la Washington unde se va întâlni cu congresmeni, dar şi cu consilierul pentru Securitate Naţională al lui Barack Obama, generalul Jim Jones, şi cu consilierul lui Hillary Clinton pentru Iran, Dennis Ross.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici