Italia, lovită puternic de pandemie. Numărul celor care trăiesc în sărăcie absolută s-a triplat

Italia a pierdut mai multe locuri de muncă decât partenerii din UE în timpul crizei COVID. Numărul celor care trăiesc în sărăcie absolută s-a triplat, iar naşterile au scăzut cu un record de aproape 12%.

2149 afișări
Imaginea articolului Italia, lovită puternic de pandemie. Numărul celor care trăiesc în sărăcie absolută s-a triplat

Piaţa muncii din Italia a fost afectată mai puternic decât cele ale majorităţii statelor din Uniunea Europeană în timpul crizei COVID din 2020 şi 2021, crescând decalajul de ocupare a forţei de muncă în comparaţie cu media UE, a declarat vineri biroul naţional de statistică ISTAT, citat de Reuters.

În 2020, anul în care a lovit pandemia, Italia a pierdut aproximativ 724.000 de locuri de muncă, marea majoritate în rândul sezonierilor şi al lucrătorilor independenţi, doar 90.000 fiind pierdute în rândul persoanelor cu contracte permanente, a precizat ISTAT.

Acest lucru a marcat o scădere a ocupării forţei de muncă de aproximativ 3%, aproximativ în linie cu Spania şi Irlanda. Singurele ţări din UE care au înregistrat o scădere mai mare au fost Grecia (-5,1%) şi Bulgaria (-3,6%).

Când economiile UE şi-au revenit în 2021, ocuparea forţei de muncă în Italia a crescut cu doar 0,6%, o treime din creşterea înregistrată în întreaga UE.

Rata de ocupare a forţei de muncă din Italia la sfârşitul anului 2021 se situa la 58,2%, cu 10,2 puncte sub media UE, diferenţa crescând de la 9,1 puncte în 2019.

Până în luna mai, rata a urcat la 59,8%, potrivit ISTAT, iar numărul persoanelor care lucrează era aproape la fel de mare ca înainte de pandemie.

Criza demografică de lungă durată din Italia s-a agravat şi ea în timpul pandemiei COVID şi, spre deosebire de Franţa şi Germania, nu dă semne de îmbunătăţire, a precizat ISTAT.

Datele preliminare pentru luna martie au arătat că naşterile au scăzut cu un record de 11,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021, potrivit raportului.

Produsul intern brut italian a revenit aproximativ la nivelul de dinaintea pandemiei la sfârşitul primului trimestru al acestui an, după o scădere de 9,0% în 2020 şi o revenire de 6,6% anul trecut.

În ciuda revenirii de anul trecut, numărul persoanelor care trăiesc în ceea ce ISTAT numeşte "sărăcie absolută", adică nu îşi pot permite bunuri şi servicii esenţiale, s-a ridicat la 5,5 milioane, triplându-se din 2005.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici