Italia va începe retragerea progresivă a trupelor sale din Afganistan în 2011

Italia va începe "o retragere progresivă" a trupelor sale din Afganistan în 2011, în conformitate cu dorinţele afganilor şi ale preşedintelui Hamid Karzai, a declarat, joi dimineaţă, ministrul italian al Afacerilor Externe, Franco Frattini.

24 afișări
Imaginea articolului Italia va începe retragerea progresivă a trupelor sale din Afganistan în 2011

Italia va începe retragerea progresivă a trupelor sale din Afganistan în 2011 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Anul viitor va trebui să începem o retragere progresivă a militarilor noştri, pentru că asta ne cer afganii şi asta ne cere preşedintele Karzai", a declarat şeful diplomaţiei italiene, la postul italian privat de televiziune, Canal 5.

Potrivit acestuia, militarii italieni nu participă la recenta ofensivă lansată de forţele NATO împotriva talibanilor, pentru că această operaţiune se desfăşoară "în afara zonei de responsabilitate a militarilor noştri".

Italia, care a mobilizat 2.800 de militari în Afganistan, a decis, la începutul lui decembrie 2009, să trimită 1.000 de militari suplimentari, care vor sosi în etape, pe parcursul întregului an 2010, pentru a satisface solicitările de suplimentări de trupe ale NATO.

Din luna decembrie, ministrul Frattini a explicat că "limita maximă" pentru prezenţa trupelor străine în Afganistan ar urma să fie "2013, la sfârşitul mandatului" preşedintelui Hamid Karzai. "Este vorba despre o strategie de tranziţie dar, spre deosebire de trecut, există un orizont temporal precis", a declarat Frattini.

Preşedintele american Barack "Obama a vorbit despre începutul unei retrageri începând din 2011, sperăm că acest lucru va fi posibil", a adăugat Frattini.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici