Jacques Chirac, prea bolnav pentru a asista la propriul proces

Fostul preşedinte francez Jacques Chirac, în vârstă de 78 de ani, nu este în stare să asiste la procesul său, care începe luni la Paris, pentru un caz de posturi fictive, şi a cerut Tribunalului ca avocaţii săi să îl "poată reprezenta", au anunţat sâmbătă aceştia.

321 afișări
Imaginea articolului Jacques Chirac, prea bolnav pentru a asista la propriul proces

Jacques Chirac (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Avocaţii precizează, într-un comunicat, că "la cererea lui Jacques Chirac au transmis vineri, 2 septembrie, preşedintelui Tribunalului o scrisoare a clientului (lor) la care era ataşat dosarul său medical".

"În această scrisoare, preşedintele Chirac transmite Tribunalului dorinţa sa ca procesul să meargă până la capăt şi intenţia sa de a-şi asuma responsabilităţile, chiar dacă nu are capacitatea de a participa la derularea audierilor. El solicită ca avocaţii săi să îl poată reprezenta şi să fie purtătorii săi de cuvânt la audieri", continuă avocaţii fostului şef de stat.

În această scrisoare, Chirac "aminteşte de asemenea ataşamentul său faţă de unul dintre principiile care fondează pactul nostru republican şi care cere ca toţi francezii să fie egali în faţa justiţiei", adaugă ei.

Procesul lui Jacques Chirac, primul fost preşedinte francez care compare în justiţie, a fost amânat din motive de procedură în martie şi va fi reluat luni.

Prezenţa sa era incertă, starea sa de sănătate continuând să genereze speculaţii. Articole de presă l-au descris pe Chirac ca fiind obosit, la începutul lui august, la sosirea sa în vacanţă la Saint-Tropez, în sud-estul Franţei, dar el a dat totuşi autografe şi a făcut fotografii cu turiştii.

Procesul său ar urma să se încheie la 23 septembrie şi generează un puternic interes mediatic, Tribunalul primind cereri de acreditare de la 93 de instituţii de presă, dintre care 26 străine.

Protejat de imunitate, în timpul celor 12 ani de preşedinţie, între 1995 şi 2007, Jacques Chirac trebuie să răspundă pentru fapte care au avut loc la începutul anilor '90, pe când era primar al Parisului (1977-1995).

El este trimis în faţa justiţiei pentru "deturnare de fonduri publice", "abuz de putere" şi "însuşire de foloase necuvenite". Fostul preşedinte riscă o pedeapsă de zece ani de închisoare şi plata unei amenzi în valoare de 150.000 de euro.

Chirac este suspectat că a permis ca persoane care lucrau în cadrul partidului său, RPR (precursorul UMP, partidul actualului şef al statului, Nicolas Sarkozy), să fie remunerate de Primăria Parisului.

Fostul preşedinte a continuat să recuze existenţa unui "sistem organizat".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici