Jacques Chirac va plăti 550.000 de euro pentru a-şi spori şansele reabilitării în justiţie

Fostul preşedinte francez, Jacques Chirac, va plăti 550.000 de euro din fonduri proprii, în scopul reducerii considerabile a gravităţii acuzaţiilor de care este vizat în dosarul posturilor fictive de la Primăria capitalei franceze, au declarat, miercuri, surse de la Paris.

17 afișări
Imaginea articolului Jacques Chirac va plăti 550.000 de euro pentru a-şi spori şansele reabilitării în justiţie

Jacques Chirac va plăti 550.000 de euro pentru a-şi spori şansele reabilitării în justiţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un protocol de acord, dezvăluit de săptămânalul satiric Le Canard enchaîne şi confirmat de Primăria din Paris, prevede că oraşul va recupera în total 2,2 milioane de euro, dintre care 1,65 de milioane plătite de partidul UMP (de dreapta) şi 550.000 de euro de fostul preşedinte al Franţei şi fost primar al Parisului.

În schimb, Primăria se va retrage ca parte civilă, ceea ce va reduce considerabil gravitatea acuzaţiilor care îl vizează pe fostul şef de stat în timpul unui proces foarte aşteptat, care va demara la sfârşitul anului 2010 sau începutul anului 2011.

Parchetul ar urma de asemenea să renunţe la acuzaţiile împotriva lui Jacques Chirac.

Fostul preşedinte este urmărit pentru "deturnare de fonduri publice" şi "abuz de încredere" în legătură cu 21 de posturi create artificial şi care ar fi fost plătite în perioada octombrie 1992-mai 1995, în timp ce era primar al capitalei. Printre beneficiarii acestor posturi "fictive" se numărau nepotul generalului de Gaulle, Jean de Gaulle, dar şi Francois Debre, fratele fostului preşedinte al Adunării Naţionale, Jean-Louis Debre. Aceştia erau toţi apropiaţi ai lui Chirac.

Suma de 2,2 milioane de euro "echivalează cu totalul salariilor, cheltuielor şi taxelor de avocatură înscrise în procedura judiciară", potrivit Primăriei din Paris.

Protocolul de acord nu a fost semnat încă şi nu va fi pus în aplicare decât dacă este votat de aleşii din capitală, la următorul Consiliu de la Paris, ce va avea loc în perioada 27-28 septembrie, sau la cel de la mijlocul lunii octombrie.

Chirac rămâne foarte popular în Franţa şi figurează din martie 2009 în fruntea clasamentului lunar de popularitate care cuprinde personalităţi politice, cu un scor care a ajuns la 77 la sută în iulie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici