Jada Pinkett Smith produce un documentar despre Cleopatra. Reacţii critice la adresa actriţei

Ca ultim faraon al Egiptului, Cleopatra luptă să-şi protejeze tronul, familia şi moştenirea în acest serial documentar, cu reconstituiri şi interviuri cu experţi. Distribuţia principală este alcătuită din Jada Pinkett Smith, Adele James şi Craig Russell.

2156 afișări
Imaginea articolului Jada Pinkett Smith produce un documentar despre Cleopatra. Reacţii critice la adresa actriţei

 

Soţia lui Will Smith lansează un documentar despre Cleopatra pe Netflix 

De la producătorul executiv Jada Pinkett Smith vine o nouă serie de documentare care explorează vieţile reginelor africane proeminente şi emblematice.

Acest sezon o va prezenta pe Cleopatra, cea mai faimoasă, puternică şi neînţeleasă femeie din lume -- o regină îndrăzneaţă a cărei frumuseţe a ajuns să-şi umbrească adevăratul atu: intelectul.

Moştenirea Cleopatrei a fost subiectul multor dezbateri academice, care a fost adesea ignorată de Hollywood. Seria lui Jada Smith reevaluează această parte fascinantă a poveştii ei pe Netflix, unul dintre cele mai importante servicii de divertisment din lume, cu 231 de milioane de abonamente plătite în peste 190 de ţări (inclusiv Egipt), care se bucură de seriale TV, filme şi jocuri într-o mare varietate de genuri şi limbi. 

Cine a fost Cleopatra?  

Cleopatra a fost regină a Egiptului Ptolemeic. 

Aceasta a fost de origine macedoneană, fiind o descendentă a lui Ptolemeu I Soter, un general macedonean şi companion al lui Alexandru cel Mare.

Cleopatra nu avea deloc sânge egiptean sau nord-african,  dar autorul clasic Plutarh a scris că ea a fost singura din casa ei care a învăţat limba egipteană şi, din motive politice, s-a prezentat ca reîncarnarea zeiţei egiptene Isis.

Portretele numismatice ale Cleopatrei arată o regină cu o faţă vie mai degrabă decât frumoasă, cu o bărbie fermă, ochi mari, frunte lată şi nas proeminent.

Nu există dovezi sigure despre culoarea pielii sau a părului ei, dar autorii romani au scris că ar avea părul roşcat şi ten deschis la culoare. 

Un pretins portret al reginei a fost găsit într-una dintre vilele din Herculaneum, conservat de cenuşa vulcanică în urma erupţiei muntelui Vezuviu în 79 d.Hr.

Este expus la Muzeul Arheologic Naţional din Napoli şi se poate distinge clar părul roşcat şi ochii căprui, dar şi trăsăturile de grecoaică de viţă regală. 

Busturi sculptate în marmură au fost găsite în diferite locuri şi expuse la muzeele din Berlin, Vatican sau Londra. Ele arată o femeie cu un nas lung şi proeminent, o frunte înaltă şi o expresie severă.

Unii istorici au spus că aceste busturi o reprezintă pe Cleopatra, bazându-se pe comparaţia cu monedele ei sau cu alte surse antice. 

 

 

 

Documentarul ar putea fi problematic, susţine o publicaţie 

Regina Cleopatra este un documentar care promovează afrocentrismul,  o ideologie care susţine că afro-americanii sunt egiptenii originali.

De ce este acest lucru periculos? Afro-centricii promovează ideea de a se întoarce în Egipt şi de a „izgoni” egiptenii arabi pentru că le-ar fi „furat” istoria şi cultura.

Afro-centricii susţin că faraonii şi egiptenii antici erau complet negri, iar egiptenii islamizaţi şi arabizaţi le-au furat identitatea, transmite GreekCityTimes. 

Au fost şi filme cu tematica Egiptului Antic care au fost criticate pentru albirea personalităţilor - în 2014, filmul Exodus: Gods and Kings  realizat de regizorul Ridley Scot a fost criticat pentru că faraonul Ramses al II-lea cel Mare şi Moise au fost interpretaţi de actori albi - anglo-americanul Christian Bale şi australianul Joel Edgerton. 

Sigourney Weaver a fost aleasă să o interpreteze pe mama faraonului.  

Nici cel mai scump film biblic din istorie, The Ten Commandments din 1956, regizat de Cecil B. DeMille, nu a scăpat de critici. Moise este jucat de un actor alb şi american, Charlton Heston, deşi despre evreii din antichitate sunt informaţii că aveau piele de culoare mai închisă şi că majoritatea aveau păr brunet. 

Ramses este jucat de Yul Brynner, un actor de origine ruso-elveţiană, egiptenii şi sclavii evrei din film sunt în mare parte actori albi, dar machiaţi pentru a avea pielea mai închisă la culoare, pe când majoritatea servitorilor de la curtea regală sunt etiopieni. 

Actriţa Gal Gadot susţine că Cleopatra a fost macedoneană, nu nord-africană

Actriţa de origine israeliană, cunoscută pentru rolurile sale în Wonder Woman,  Death on the Nile şi Fast & Furious, a stârnit controverse rasiale înainte de a începe filmările la filmul ei despre Cleopatra. 

Ea a afirmat că Cleopatra a fost albă şi macedoneană.

Unii critici au acuzat-o pe actriţa israeliană de „albirea” rolului, susţinând că o actriţă arabă sau africană ar trebui să o interpreteze pe regina egipteană.

Gadot s-a apărat spunând că vrea să fie „adevărată faţă de faptele istorice” şi că Cleopatra era macedoneancă. Ea a spus că a căutat o actriţă macedoneană care să se potrivească cu Cleopatra, dar nu a găsit-o şi că este foarte pasionată de acest personaj istoric.

Ea a mai spus că oricine poate face acest film şi că ea îşi va face propriul ei film. 

Filmul Cleopatra din 1963, cu englezoaica Elizabeth Taylor în rolul principal,  a fost criticat pentru că a prezentat-o pe Cleopatra ca fiind albă. Este considerat unul dintre cele mai scumpe şi mai bune filme biografice din istoria cinematografiei americane. 

În 1999,  Leonor Varela, o actriţă de origine chileană, a interpretat-o pe regina egipteană în miniseria Cleopatra din 1999. 

 

Jada Pinkett Smith, ironizată şi aspru criticată de comentatori pe YouTube 

Majoritatea comentatorilor au ironizat-o şi criticat-o aspru pe Jada Smith, acuzând-o de falsificarea istoriei printr-o producţie ce se vrea a fi un documentar, nu un film cinematografic. 

"Ca egiptean, consider această însuşire culturală extrem de ofensivă. Ştiu că sună ca un utilizator de Twitter, dar la dracu asta devine ridicol. În primul rând, afro-centricii insistă că egiptenii sunt negri şi actualii rezidenţi ai Egiptului sunt ocupanţi. Şi acum Cleopatra, o grecoaică este portretizată ca o femeie neagră?  LOL nu mai încerca să ne fure istoria. În momentul în care am văzut numele Jadei Smith, m-am gândit că va fi oribil". 

"În momentul în care am văzut-o pe producătorul executiv Jada Pinkett Smith, mi-am dat ochii peste cap. Toată lumea ştie că ea îşi scrie propria istorie".

"Nu există nicio dezbatere între istorici cu privire la moştenirea ei. Ea este grecoaică. De la Ptolemeu. Povestea Cleopatrei a VII-a este uimitor de interesantă cu aventurile ei cu Cezar şi Antoniu pentru a deţine puterea şi a rămâne în viaţă în mijlocul luptelor interne în familie. Uimitoare poveste şi femeie. Nu era neagră şi nu era o războinică. Spune doar povestea adevărată, este mai bună decât orice poţi inventa".

"Vreau să văd că Augustus îl plesneşte pe Willy Nilly 😂"

"Mi-a plăcut când Cleopatra a spus „Sunt Groot”"

"A spune că acesta este un „documentar despre Cleopatra” este ca şi cum ai spune că Call of Duty este un „documentar despre armată”"

"Nu-mi pasă ce ţi se spune la şcoală, ar trebui să fie sloganul documentarelor Netflix de aici încolo 😂"

"Netflix nu ne dezamăgeşte niciodată 🖤"

"Mi-a plăcut partea în care Cleopatra a spus „Wakanda pentru totdeauna!!"

"Mi-a plăcut când Cezar a spus „Nu-mi place nisipul”, mi-a transmis fiori literale pe şira spinării... atât de precis din punct de vedere istoric"

"Dacă nu-ţi place acest trailer, Will Smith te va pălmui. Abia aştept documentul lui Jada despre urşi polari"

"Acest lucru îmi aminteşte de marele discurs al lui Winston Churchill „Am un vis”. Atat de puternic"

"Chiar m-a atins la inima când Cleopatra a spus „Acesta este Sparta”"

"Aş pălmui-o pe Jada acum "

"Cleopatra ar trebui să fie pisică, asta da Incluziune  " 

" Deci asta face Netflix, documentare mai degrabă pe bază de emoţii decât pe fapte " 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici