Japonia protestează faţă de o vizită a lui Medvedev pe una dintre insulele disputate cu Rusia

Japonia a protestat sâmbătă faţă de o vizită a premierului rus Dmitri Medvedev pe una dintre cele patru insule de la Pacific aflate în centrul unei dispute teritoriale între Moscova şi Tokyo, care le tensionează relaţiile de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează Reuters online.

853 afișări
Imaginea articolului Japonia protestează faţă de o vizită a lui Medvedev pe una dintre insulele disputate cu Rusia

Japonia protestează faţă de o vizită a lui Medvedev pe una dintre insulele disputate cu Rusia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest protest ar putea afecta eforturile premierului japonez Shinzo Abe de a curta Rusia în privinţa resurselor sale bogate şi de a ţine uşa deschisă dialogului, în pofida crizei din Ucraina.

Tokyo şi Moscova sunt implicate de mai multe decenii într-o dispută cu privire la aceste insule situate la nord de Hokkaido, numite de către ruşi Kurile, iar de către japonezi Teritoriile Nordice.

Rusia le-a ocupat imediat după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, iar această dispută a împiedicat cele două ţări să semneze un tratat de pace.

După ce Medvedev a vizitat sâmbătă Insula Iturup, Hajime Hayashi, un oficial japonez de rang înalt din cadrul Ministerului japonez de Externe, a protestat pe lângă ambasadorul rus în Japonia, Evgheni Afanasiev, într-o notă telefonică, a anunţat ministerul japonez.

Ministrul japonez de Externe Fumio Kishida îşi va amâna o vizită programată în Rusia la sfârşitul lui august, potrivit cotidianului de afaceri Nikkei, care nu a oferit detalii în acest sens.

Vizita lui Medvedev este susceptibilă să aibă un impact negativ asupra relaţiilor Rusiei cu Japonia, care lucrau la organizarea unei întâlniri, anul acesta, a preşedintelui rus Vladimir Putin cu Shinzo Abe, potrivit agenţiei Kyodo.

Rusia a dispus, în iunie, urgentarea construirii unor instalaţii militare pe insulele disputate, după ce Putin afirma, în aprilie, că este dispus să discute această problemă, dând totodată vina pe Japonia pentru o lipsă de dialog.

Interese energetice se află în centrul unui efort de strângere a relaţiilor dintre cele două ţări.

Rusia intenţionează să-şi dubleze, cel puţin, livrările de gaze naturale către Asia în următorii 20 de ani, iar Japonia a fost nevoită să recurgă la importuri energetice masive pentru a înlocui pierderea energiei nucleare, după închiderea reactoarelor, în urma dezastrului de la Fukushima, în 2011, provocat de un cutremur urmat de un tsunami.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici