Javier Solana: Sporirea contingentului rus în regiunile georgiene nu este "înţeleaptă"

Şeful diplomaţiei europene, Javier Solana, a apreciat marţi seară că decizia Rusiei de a-şi spori contingentul în regiunile separatiste georgiene nu este una "înţeleaptă", după o conferinţa de presă comună cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

16 afișări
Imaginea articolului Javier Solana: Sporirea contingentului rus în regiunile georgiene nu este "înţeleaptă"

Javier Solana: Sporirea contingentului rus în regiunile georgiene nu este "înţeleaptă" (Imagine: Mediafax Foto)

Chiar dacă acest contingent ar rămâne cum a spus Lavrov, "în limitele" prevăzute de acordul care a instaurat o forţă rusă în Abhazia şi Osetia de Sud, după conflictele de la începutul anilor '90, sporirea nu ar fi "o măsură înţeleaptă acum", a precizat Solana.

"Foarte sincer, chiar dacă acesta (contingentul, n.red.) se menţine în limite, vrem să diminuăm percepţia privind unele tensiuni" a adăugat el.

Rusia, care a acuzat Georgia că ar pregăti o "operaţiune militară" împotriva Abhaziei, a anunţat marţi că îşi va spori contingentul aflat pe teritoriul abhaz, precum şi pe cel din Osetia de Sud, o altă regiune separatistă georgiană.

Lavrov nu a vrut să răspundă la întrebările legate de numărul de militari suplimentari pe care Rusia ar dori să îi desfăşoare în aceste regiuni, subliniind doar că acest contingent va rămâne "în limitele prevăzute".

Lavrov a infirmat informaţiile potrivit cărora Rusia vrea să declare război Georgiei. "Nu, deloc", a precizat el, precizând că măsurile luate de Moscova "vizează pur şi simplu să evite activarea conflictelor îngheţate".

Relaţiile între Moscova şi Tbilisi s-au deteriorat după ce NATO a decis, în cadrul summitului din aprilie de la Bucureşti, să invite Georgia să adere la structurile nord-atlantice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici