Jean-Claude Juncker avertizează că independenţa Cataloniei ar provoca divizarea Uniunii Europene

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat vineri că nu doreşte independenţa Cataloniei faţă de Spania întrucât ar încuraja alte regiuni să acţioneze la fel şi ar provoca divizarea Uniunii Europene, relatează site-ul agenţiei Reuters.

1329 afișări
Imaginea articolului Jean-Claude Juncker avertizează că independenţa Cataloniei ar provoca divizarea Uniunii Europene

Preşedintele Comisiei Europene susţine că independenţa Cataloniei ar provoca divizarea UE

"Dacă vom permite Cataloniei - deşi nu este problema noastră - să se separe, alţii vor face acelaşi lucru. Nu vreau asta", a spus Juncker, în cadrul unui discurs la Universitatea Luxembourg.

Preşedintele Comisiei Europene s-a declarat "foarte îngrijorat" în privinţa tendinţelor separatiste din Europa şi l-a încurajat pe premierul spaniol Mariano Rajoy să readucă situaţia sub control.

Referindu-se la solicitările Cataloniei de mediere din partea UE, Juncker a afirmat că Blocul comunitar nu poate interveni dacă doar o singură parte îi cere să facă acest lucru. Liderul Comisiei Europene a transmis că are încredere în Mariano Rajoy pentru rezolvarea unei situaţii catalogată drept "problemă internă".

Anterior, lideri europeni precum cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron şi-au declarat sprijinul pentru guvernul central de la Madrid şi pentru menţinerea unităţii Spaniei.

Miercuri, premierul Spaniei a acordat guvernului Cataloniei, condus de Carles Puigdemont, un termen de cinci zile pentru a clarifica dacă a proclamat sau nu independenţa. Dacă Guvernul de la Barcelona îşi va menţine poziţia, Madridul va putea activa Articolul 155 al Constituţiei Spaniei, care prevede posibilitatea suspendării autonomiei Cataloniei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici