Jean-Claude Juncker este încrezător că va deveni preşedintele CE

Luxemburghezul Jean-Claude Juncker s-a declarat "încrezător că va fi ales viitorul preşedinte al Comisiei Europene până la jumătatea lui iulie" într-un interviu acordat cotidianului german Bild, duminică, chiar dacă, potrivit cotidianului, Parisul se interpune proiectului său.

717 afișări
Imaginea articolului Jean-Claude Juncker este încrezător că va deveni preşedintele CE

Jean-Claude Juncker (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În cadrul Consiliului European, o mare majoritatea a şefilor de stat şi de guvern creştin-democraţi şi socialişti mă susţin", a declarat Juncker, potrivit unui extras din interviu, difuzat în avans de Bild.

El a promis să "îi ralieze şi pe ceilalţi" în următoarele trei sau patru săptămâni. "Europa nu trebuie să accepte să fie pusă sub presiune", a declarat fostul şef al Eurogrup, candidatul desemnat de conservatori în cadrul campaniei pentru alegerile europene dar pe care unele capitale nu îl vor.

Printre ele se numără Londra, Stockholm, Budapesta dar şi, potrivit Bild, Parisul. Guvernul francez ar vrea să instaleze un francez la conducerea Comisiei, scrie cotidianul, care nu citează însă sursele.

Preşedintele François Hollande i-a spus în această săptămână cancelarului Angela Merkel că are nevoie de un "semnal" în direcţia alegătorilor săi, după succesul Frontului Naţional (extrema dreaptă) la scrutinul de duminica trecută, scrie Bild. "El a făcut presiuni pentru un program de investiţii de amploare şi a pus pe masă (numele) fostului său ministru de Finanţe Pierre Moscovici", continuă tabloidul.

Germanii îl preferă însă pe Juncker, potrivit unui sondaj realizat de Bild pe un eşantion de 500 de persoane în această săptămână. Dintre ei, 43 la sută sunt favorabili nominalizării sale, iar 34 la sută împotrivă.

După câteva zile de incertitudine, cancelarul s-a pronunţat vineri în favoarea lui Juncker.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici