Jens Stoltenberg a convocat un summit pentru vineri: NATO nu va accepta încălcarea brutală a dreptului internaţional

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a convocat, pentru vineri, un summit în format virtual, în contextul atacului Rusiei asupra Ucrainei, şi a dat asigurări că Alianţa Nord-Atlantică va suplimenta prezenţa în Europa de Est, pentru a se adapta "noii realităţi" geostrategice.

5916 afișări
Imaginea articolului Jens Stoltenberg a convocat un summit pentru vineri: NATO nu va accepta încălcarea brutală a dreptului internaţional

"Vom continua să facem tot ce este necesar pentru a proteja Alianţa de agresiuni. Am convocat un summit virtual al liderilor ţărilor NATO mâine, pentru a stabili drumul înainte. Rusia se confruntă acum cu impunerea unor costuri severe şi consecinţe de către comunitatea internaţională. Obiectivul Kremlinului este restabilirea sferei de influenţă, de a distruge regulile care ne-au ţinut în siguranţă de zeci de ani şi de a submina valorile noastre. Aceasta este noua stare de normalitate a securităţii noastre", a declarat Jens Stoltenberg într-o conferinţă de presă, conform MEDIAFAX.

"Aliaţii sunt uniţi în transmiterea mesajului că nu vom accepta încălcarea brutală a dreptului internaţional pe care o observăm acum prin invazia rusă în Ucraina. NATO este cea mai puternică alianţă din istorie. Şi, nu trebuie să avem dubii, NATO va apăra fiecare stat membru de orice tip de atac, vom apăra fiecare centimetru al teritoriului NATO. Acesta este motivul pentru care am suplimentat prezenţa în partea de est a Alianţei. În ultimele săptămâni au fost trimişi mii de militari suplimentari, nave şi avioane, pentru a transmite mesajul clar că un atac asupra unui stat membru va atrage un atac din partea întregii Alianţe. Şi nu încercăm să provocăm un conflict, ci să prevenim un conflict", a adăugat Stoltenbrg, precizând că vor fi trimise forţe suplimentare in estul Europei "în următoarele zile şi săptămâni" şi vor fi activate elemente ale forţei NATO de reacţie in scop "defensiv".

Jens Stoltenberg a sugerat că Alianţa Nord-Atlantică nu mai poate purta negocieri cu Rusia. "Noi am încercat să interacţionăm cu Rusia de săptămâni şi luni, dar Rusia nu a părut să trateze cu seriozitate negocierile. Noi încercam să găsim o soluţie politică, dar ei plănuiau această invazie, suplimentau trupele, iar acum au lansat o invazie. Rusia a închis uşa unei soluţii politice, noi regretăm acest lucru, dar, din păcate, aceasta este realitatea. (...) Acum, ne confruntăm cu o nouă stare de normalitate pentru securitatea noastră şi ne vom consulta, inclusiv mâine, asupra a ce trebuie să facem pe termen lung în relaţia cu Rusia, cum să putem apăra aliaţii în această nouă realitate în materie de scuritate", a subliniat secretarul general NATO.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici