Jim Rosapepe: Definirea României prin trecutul ei comunist, principala prejudecată a occidentalilor

Amploarea corupţiei şi definirea prin trecutul comunist sunt principalele prejudecăţi pe care occidentalii le au despre România, consideră fostul ambasador american la Bucureşti Jim Rosapepe şi soţia sa, Sheilah Kast, într-un interviu acordat ediţiei electronice a cotidianului Washington Post.

22 afișări
Imaginea articolului Jim Rosapepe: Definirea României prin trecutul ei comunist, principala prejudecată a occidentalilor

Jim Rosapepe: Definirea României prin trecutul ei comunist, principala prejudecată a occidentalilor

"Amploarea corupţiei este una" dintre prejudecăţi consideră Sheilah Kast, jurnalistă premiată, cunoscută telespectatorilor posturilor de televiziune PBC, ABC şi CNN, precum şi ascultătorilor NPR.

"Alta este faptul că oamenii definesc România prin epoca ei comunistă şi nu înţeleg că are o istorie foarte bogată care se întinde pe mai multe secole şi care nu are nimic de-a face cu comunismul", a declarat, la rândul său Jim Rosapepe, într-un interviu acordat jurnalistei Zofia Smardz de la Washington Post, în legătură cu noua lor carte, intitulată "Dracula Is Dead: How Romanians Survived Communism, Ended It, and Emerged Since 1989 as the New Italy".

Deşi recunosc că este o ţară săracă, cei doi autori remarcă ospitalitatea locului şi atitudinea proamericană a românilor, care au "aşteptat americanii timp de 60 de ani".

Ei încearcă să îi convingă pe americani să viziteze această ţară atât din motive practice, şi anume posibilitatea de comunicare (25 la sută dintre români vorbind limba engleză), cât şi pentru "exotismul" oferit de zonele rurale, unde "simţi că eşti în alt secol". "Nu este înfricoşător, pentru că poţi să comunici", adaugă Kast.

Cei doi vorbesc, de asemenea, despre frumuseţea peisajelor, referindu-se în special la Transilvania, la Delta Dunării, dar fără să omită Bucureştiul, Sinaia sau Braşovul. În timp ce Sheilah Kast preferă Maramureşul, cu Cimitirul Vesel de la Săpânţa, fostul ambasador susţine că locul său favorit este Ploieştiul, pe care îl numeşte un "Houston al României".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici