Jimmy Carter, împiedicat de autorităţile israeliene să meargă în Fâşia Gaza

Fostul preşedinte american Jimmy Carter, care a lansat un apel la dialog cu gruparea Hamas şi cu Siria, a declarat marţi, la Ramallah, că a fost împiedicat de autorităţile israeliene să meargă în Fâşia Gaza, controlată de islamişti.

16 afișări
Imaginea articolului Jimmy Carter, împiedicat de autorităţile israeliene să meargă în Fâşia Gaza

Jimmy Carter, împiedicat de autorităţile israeliene să meargă în Fâşia Gaza (Imagine: Mediafax Foto)

"Nu am obţinut permisiunea să merg în Fâşia Gaza, ceea ce mi-ar fi plăcut. Am cerut o autorizaţie, dar mi-a fost refuzată", a explicat fostul preşedinte american.

Carter urma să întâlnească la Ramallah mai multe personalităţi, printre care fostul vicepremier care aparţine grupării Hamas, Nasser Shaer, şi premierul Salam Fayyad, iar la "sfârşitul săptămânii" urma să se întâlnească, la Damasc, cu liderul Hamas aflat în exil, Khaled Mechaal, a precizat Hamas.

În schimb, Casa Albă a precizat că Jimmy Carter nu reprezintă administraţia prezidenţială, dezaprobând luni proiectul fostului preşedinte american.

Potrivit lui George W. Bush, dacă "preşedintele Carter va merge acolo, va face acest lucru în nume personal, pe cont propriu, nu reprezintă Statele Unite în aceste întâlniri, iar preşedintele nu este de acord cu discuţii cu Hamas, după cum am anunţat", a precizat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Dana Perino, care a adăugat că discuţiile cu Hamas, grupare considerată de Casa Albă drept teroristă, nu sunt "utile".

La rândul său, republicanul John McCain a apreciat că o întâlnire cu liderul Hamas ar fi "o gravă şi periculoasă greşeală".

"Hamas vizează intenţionat civili israelieni nevinovaţi şi are ca scop distrugerea Israelului. Preşedintele Carter este responsabil de intenţia sa de a se întâlni cu Hamas, un grup terorist care a ucis şi americani nevinovaţi", a spus McCain, care l-a criticat pe unul dintre rivalii săi, Barack Obama, care a refuzat să aibă o poziţiei faţă de iniţiativa lui Carter. O întâlnire între Carter şi Hamas l-ar putea afecta pe Obama, întrucât fostul preşedinte american este superdelegat în convenţia democrată care-l va desemna pe candidatul din partea acestei formaţiuni la preşedinţia americană.

Un purtător de cuvânt al lui Hillary Clinton, Phil Singer, a precizat la rândul său într-un comunicat "că Hillary îl respectă pe fostul preşedinte Carter, dar nu este de acord cu decizia sa de a se întâlni cu Hamas fără o coordonare cu Israelul".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici