Joe Biden, în contextul preocupărilor privind activităţile Rusiei: Statele Unite vor proteja Suedia şi Finlanda pe parcursul procesului de aderare la NATO

Statele Unite vor proteja Suedia şi Finlanda de ameninţări şi agresiuni pe parcursul procesului de integrare în Alianţa Nord-Atlantică, a anunţat miercuri preşedintele Joseph Biden, în contextul preocupărilor privind activităţile Rusiei.

316 afișări
Imaginea articolului Joe Biden, în contextul preocupărilor privind activităţile Rusiei: Statele Unite vor proteja Suedia şi Finlanda pe parcursul procesului de aderare la NATO

"Salut călduros şi susţin puternic deciziile istorice ale Finlandei şi Suediei de a deveni membre NATO şi aştept să colaborez cu membrii Congresului SUA şi cu aliaţii noştri din NATO pentru a aduce rapid Finlanda şi Suedia în cea mai mare alianţă defensivă din istorie. (...) Alianţa Nord-Atlantică garantează securitatea a un miliard de oameni în Europa şi în America de Nord, fiind unită în angajamentul comun faţă de principiile democratice şi faţă de viziunea noastră asupra păcii şi prosperităţii în Europa şi în lume. Iar angajamentul meu faţă de NATO şi faţă de Articolul 5 este extrem de puternic", afirmă preşedintele Joseph Biden într-o declaraţie postată pe site-ul Casei Albe şi vizualizată de MEDIAFAX.

"Finlanda şi Suedia sunt parteneri loiali ai Statelor Unite de mult timp. Prin aderarea la NATO, vor consolida cooperarea noastră în domeniul apărării şi vor aduce beneficii pentru întreaga Alianţă transatlantică. Împreună cu aliaţii noştri din NATO, Statele Unite vor menţine activităţile intense la nivel de exerciţii militare şi prezenţă în regiunea Mării Baltice. Pe durata analizării cererilor de aderare la NATO, Statele Unite vor colabora cu Finlanda şi Suedia pentru a rămâne vigilenţi la orice ameninţări asupra securităţii noastre comune şi pentru a împiedica şi contracara agresiuni sau ameninţări cu agresiuni", a precizat Joseph Biden, subliniind că aşteaptă întâlnirile la Washington cu preşedintele Finlandei, Sauli Niinistö, şi cu premierul Suediei, Magdalena Andersson.

Marea Britanie şi Franţa au anunţat, în ultimele zile, că vor apăra Suedia şi Finlanda în cazul unui atac al Rusiei. Suedia şi Finlanda au depus miercuri cereri pentru aderarea la Alianţa Nord-Atlantică, renunţând la politicile de neutralitate militară de teama activităţilor militare ale Rusiei. Conform unor oficiali din cadrul NATO citaţi de agenţia DPA şi de publicaţia Die Zeit, Turcia a blocat, în Consiliul Nord-Atlantic, începerea negocierilor cu cele două ţări nordice. "Ne aşteptăm ca aliaţii noştri să înţeleagă, să respecte şi să susţină sensibilităţile noastre. Avem o sensibilitate în protejarea frontierelor noastre de terorism. Niciunul dintre aliaţi nu a manifestat cât ne aşteptam respect faţă de această sensibilitate a noastră", a declarat miercuri după-amiază preşedintele Recep Tayyip Erdogan, referindu-se la prezenţa în cele două ţări a unor disidenţi şi unor membri ai grupurilor separatiste kurde.

Însă secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, şi secretarul de Stat american, Antony Blinken, s-au declarat încrezători că Alianţa Nord-Atlantică va ajunge la un acord pentru admiterea Finlandei şi Suediei, în pofida obiecţiilor formulate de Turcia.

Integrarea Finlandei şi Suediei în Alianţa Nord-Atlantică nu va contribui la îmbunătăţirea securităţii Europei, a avertizat Administraţia Vladimir Putin. "Suntem convinşi că intrarea Finlandei şi Suediei în NATO nu va consolida şi nici nu va îmbunătăţi arhitectura de securitate a continentului nostru", a declarat luni Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei. Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, a avertizat că deciziile Finlandei şi Suediei sunt "erori" care vor avea "consecinţe semnificative". Kremlinul a atras atenţia că Rusia va trebui să "reechilibreze situaţia" dacă Suedia şi Finlanda devin membre NATO.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici