Joe Biden, discurs din Biroul Oval: Ajutorul pentru Israel şi Ucraina, vital pentru securitatea SUA

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a ţinut, în noaptea de joi spre vineri, un discurs destinat cetăţenilor SUA, din Biroul Oval.

259 afișări
Imaginea articolului Joe Biden, discurs din Biroul Oval: Ajutorul pentru Israel şi Ucraina, vital pentru securitatea SUA

Joe Biden, discurs din Biroul Oval: Ajutorul pentru Israel şi Ucraina, vital pentru securitatea SUA

Preşedintele s-a adresat naţiunii sale şi a afirmat că ajutorul oferit de SUA pentru Ucraina şi Israel este vital pentru securitatea ţării sale.

„A ne asigura că Israelul şi Ucraina au succes este vital pentru securitatea naţională a Americii. Nu putem renunţa la soluţia (n.r. de a lupta în războaiele lor) celor două state. Oricât de greu ar fi, nu putem renunţa la pace, nu putem renunţa la o soluţie cu cele două state”, spune Biden.

„Leadershipul american este ceea ce ţine lumea laolaltă. Alianţele sunt cele care ne menţin în siguranţă în America. Valorile americane sunt cele care ne fac să fim o naţiune parteneră cu care vrei să lucrezi. Să punem toate acestea în pericol - să ne îndepărtăm de Ucraina, să întoarcem spatele Israelului - pur şi simplu nu merită. Este o investiţie inteligentă care ne va aduce asigurări pentru securitatea americană pentru generaţii întregi. Ajutaţi-ne să ţinem trupele americane departe de pericol. Ajutaţi-ne să construim o lume mai sigură, mai paşnică, mai prosperă pentru copiii şi nepoţii noştri”, a spus Biden.

În adresarea către naţiunea americană, preşedintele SUA a subliniat că Hamas doreşte „destabilizarea democraţiei într-o ţară vecină”, în timp ce SUA nu se poate retrage din a „opri apetitul lui Putin pentru putere şi control în Ucraina. Dacă nu îl oprim, nu se va limita la Ukraina”.

„În această dimineaţă devreme m-am întors din Israel. Mi-au spus că sunt primul preşedinte american care a călătorit acolo în timpul unui război. M-am întâlnit cu prim-ministrul şi cu membri ai cabinetului său şi, cel mai emoţionant, m-am întâlnit cu israelienii care au trecut prin teroarea îngrozitoare a atacului Hamas pe 7 octombrie. Peste 1.300 de oameni au fost măcelăriţi în Israel, inclusiv cel puţin 32 de cetăţeni americani. Zeci de nevinovaţi, de la bebeluşi la bunici, israelieni, americani, luaţi ostatici. Şi le-am spus familiilor israelienilor luaţi captivi de Hamas că urmăm fiecare cale pentru a-i aduce pe cei dragi acasă. Ca preşedinte, nu este prioritate mai mare pentru mine decât siguranţa americanilor luaţi ostatici", a subliniat liderul de la Casa Albă.

„În Israel am văzut oameni care sunt puternici, determinaţi, rezilienţi, dar şi furioşi, şocaţi şi suferind profund. Am vorbit şi cu preşedintele Abbas, al Autorităţii Palestiniene şi am reiterat că SUA rămân dedicate poporului palestinian, dreptului său la demnitate şi la autodeterminare. Acţiunile teroriştilor Hamas nu iau acest drept”, a explicat Joe Biden.

„În privinţa Ucrainei, cer Congresului să se asigure că vom continua să trimitem Ucrainei, fără întrerupere, armele de care au nevoie pentru a se apăra, pentru a-şi apăra ţara, astfel încât Ucraina să oprească brutalitatea lui Putin în Ucraina. Ei reuşesc. Când Putin a invadat Ucraina, a crezut că va lua Kievul şi întreaga Ucraină în câteva zile. Un an mai târziu, Putin a pierdut. Şi continuă să piardă. Kievul stă în picioare datorită bravului popor ucrainean. Ucraina a recâştigat peste 50% din teritoriul pe care le-a ocupat trupele ruseşti. Sprijinită de coaliţia condusă de SUA, peste 50 de ţări din lume şi-au adus contribuţia pentru a sprijini Kievul.

Ce s-ar fi întâmplat dacă am fi plecat? Suntem naţiunea esenţială. Între timp, Putin s-a îndreptat către Iran şi către Coreea de Nord pentru a cumpăra drone de atac şi muniţie, pentru a teroriza oraşele şi poporul ucrainean. De la bun început am spus că nu voi trimite trupe americane să lupte în Ucraina. Tot ceea ce cere Ucraina este ajutor pentru arme, muniţie, capacităţi, capabilităţi, pentru a împinge forţele ruseşti invadatoare de pe pământul lor şi sisteme antiaeriene pentru a doborî rachetele ruseşti înainte de a distruge oraşele ucrainene.

Vreau să fiu clar în privinţa unui lucru. Trimitem Ucrainei echipament care stă în stocuri. Şi când folosim banii alocaţi de Congres, îi folosim pentru a ne reumple propriile depozite, propriile stocuri, cu echipament nou, echipament care apără America şi care este făcut în America - rachete Patriot pentru bateriile de apărare antiaeriană făcute în Arizona, proiectile de artilerie produse în 12 state, în Pennsylvania, Ohio, Texas şi multe altele", a spus Biden în discursul istoric.

Legat de vizita sa în Ucraina, Biden a declarat:

„Cu mine era doar un grup mic de personal de securitate, câţiva consilieri. Dar când am coborât din tren şi l-am întâlnit pe preşedintele Zelenski, nu m-am simţit singur. Aduceam cu mine ideea Americii, promisiunea Americii, poporului care lupta pentru aceleaşi lucruri pentru care am luptat noi acum 250 de ani: libertate, independenţă, autodeterminare. Când mergeam prin Kiev cu preşedintele Zelenski, cu sirenele de raid aerian sunând în depărtare, am simţit mai puternic ca niciodată ceva ce am crezut întotdeauna: America este un far pentru lume. Rămâne un far pentru lume. După cum spunea prietena mea Madeleine Albright, este naţiunea indispensabilă. În această seară, sunt oameni nevinovaţi în întreaga lume care speră datorită nouă, care cred într-o viaţă mai bună datorită nouă, care sunt disperaţi să nu fie lăsaţi de izbelişte de către noi şi care ne aşteaptă. Ştiu că avem problemele noastre acasă, trebuie să le depăşim. Nu putem lăsa politica măruntă, partizană, furioasă să stea în calea responsabilităţilor noastre de naţiune măreaţă. Nu trebuie să lăsăm şi nu vom lăsa terorişti ca Hamas şi tirani ca Putin să câştige. Refuz să las să se întâmple asta! În astfel de momente, trebuie să ţinem minte cine suntem. Suntem Statele Unite ale Americii! Statele Unite ale Americii! Şi nu e nimic ce nu putem face dacă o facem împreună”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici