Jurnalistul Glenn Greenwald susţine că are documente privind spionajul american în Franţa şi Spania

Jurnalistul Glenn Greenwald, care a denunţat spionajul cibernetic american în Brazilia, a declarat miercuri că analizează documente furnizate de către fostul consultant al NSA Edward Snowden, referitoare la spionajul Statelor Unite în Franţa şi Spania.

293 afișări
Imaginea articolului Jurnalistul Glenn Greenwald susţine că are documente privind spionajul american în Franţa şi Spania

Jurnalistul Glenn Greenwald susţine că are documente privind spionajul american în Franţa şi Spania (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Practicăm un jurnalism periculos (...). Eu voi continua să practic acest tip de jurnalism până la publicarea ultimului document", a declarat Greenwald, în faţa unei comisii parlamentare din Brazilia.

"Toate documentele pe care le deţin despre spionajul (american) în Brazilia, iar acum şi cele despre Franţa, le public" în ziare franceze şi spaniole, a declarat Greenwald, fără a oferi mai multe detalii referitoare la activitatea acestei comisii braziliene, care anchetează cu privire la activitatea serviciilor americane de informaţii în Brazilia.

Greenwald, jurnalist al cotidianului britanic The Guardian, a afirmat că are "nevoie de timp pentru a înţelege toate documentele".

"De îndată ce găsesc un document pe care îl consider interesant pentru a fi publicat, încep să lucrez la el pentru a informa publicul cât mai rapid posibil", a adăugat el.

Jurnalistul a subliniat că menţine un contact permanent şi aproape zilnic cu Snowden, în prezent refugiat în Rusia, pe care justiţia americană îl acuză de spionaj.

Presa braziliană a publicat în ultimele săptămâni, datorită lui Greenwald, documente ale serviciilor americane secrete, cu privire la spionarea comunicaţiilor preşedintelui brazilian Dilma Rousseff, a milioane de brazilieni, precum şi a gigantului petrolier Petrobras.

Potrivit lui Greenwald, Ministerul francez de Externe, de asemenea, a fost spionat de către serviciile de informaţii ale Statelor Unite.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici