Kadhafi nu mai controlează marile câmpuri petrolifere din Libia

Regimul lui Muammar Kadhafi nu mai controlează principalele câmpuri petrolifere din Libia, acestea aflându-se de acum sub controlul insurgenţilor, a declarat luni comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinge.

103 afișări
Imaginea articolului Kadhafi nu mai controlează marile câmpuri petrolifere din Libia

Kadhafi nu mai controlează marile câmpuri petrolifere din Libia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Avem toate motivele să credem că marile câmpuri de exploatarea (a gazului şi petrolului) nu mai sunt în mâinile lui Kadhafi, ci se află sub controlul triburilor şi forţelor provizorii care au preluat puterea", a explicat el în faţa presei la Bruxelles.

În aceste condiţii, "am decis să nu impunem o blocadă pentru a nu penaliza persoanele care nu sunt vizate de sancţiuni", a adăugat el în cadrul unei reuniuni a miniştrilor europeni ai Energiei.

În Libia, "producţia (de petrol) a fost întreruptă, dar exploatarea urmează să fie reluată", a precizat el.

"Exporturile de gaz şi petrol din Libia nu sunt neglijabile, dar ele nu sunt enorme. Gazul (libian) reprezintă mai puţin de 3 la sută din volumul total de pe piaţa UE, iar petrolul mai puţin de 10 la sută, a subliniat comisarul.

"Uniunea Europeană are totuşi rezerve apreciabile de petrol, iar ţările OPEP, precum şi alţi producători, ca Rusia, şi-au exprimat voinţa de a (...) creşte livările", a adăugat el.

Libia, membră OPEP, este una dintre cei patru principali producători de petrol din Africa. Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie, aceasta produce în mod normal 1,69 de milioane de barili pe zi şi exportă 1,49 de milioane, majoritatea copleşitoare (85 la sută) către Europa. Italia este principalul său client în UE pentru petrol şi gaz.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici