Kerry l-a îndemnat pe al-Assad să profite de oportunitatea păcii care i se oferă. Washingtonul susţine că studia de mai mult timp propunerea rusă privind armamentul chimic sirian

Secretarul de Stat american John Kerry l-a îndemnat marţi pe preşedintele sirian Bashar al-Assad să "profite cu adevărat de opoztrunitatea de a încerca să facă pace" în ţară.

326 afișări
Imaginea articolului Kerry l-a îndemnat pe al-Assad să profite de oportunitatea păcii care i se oferă. Washingtonul susţine că studia de mai mult timp propunerea rusă privind armamentul chimic sirian

John Kerry (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Exprimându-se imediat după anunţul potrivit căruia Siria este pregătită să semneze Convenţia Internaţională de Interzicere a Armelor Chimice (OIAC), Kerry şi-a exprimat speranţa că regimul de la Damasc îşi va ţine cuvântul şi că "va ajuta (Statele Unite), în zilele următoare, să lucreze împreună cu Rusia pentru a găsi mijlocul de a plasa armele chimice (siriene) sub control internaţional".

Washingtonul afirmă că studia de mai mult timp propunerea rusă privind armamentul chimic sirian

Administraţia americană a dat asigurări marţi că nu a fost antrenată accidental pe o cale care poate că îi va permite să nu efectueze acţiuni militare în Siria, afirmând că studiază de mai multe luni propunerea rusă de plasare a armamentului chimic sirian sub control internaţional.

Oficiali americani au părut că au fost luaţi din scurt, luni dimineaţa, când secretarul de Stat John Kerry a evocat, într-o conferinţă de presă la Londra, ideea potrivit căreia atacurile militare ar putea fi evitate în Siria dacă regimul îşi plasează arsenalul chimic sub control internaţional, după care purtătorul său de cuvânt a catalogat această propunere ca pur "retorică".

Ideea evocată de şeful diplomaţiei americane nu a trecut neobservată, provocând numeroase comentarii şi atrăgând numeroase susţineri, lucru care i-a determinat pe ruşi să declare că formulează o propunere în acest sens cu susţinerea sirienilor.

Unii comentatori se întreabă dacă este vorba despre o gafă a lui Kerry sau despre o manevră deliberată a administraţiei Obama menită să evite un vot potenţial dificil în Congres vizând obţinerea autorizării unor atacuri militare împotriva Siriei.

"Obiectivul nostru, de la început, este de a securiza stocul de arme chimice din Siria", a declarat pentru AFP un oficial de rang înalt din cadrul administraţiei. "Anunţul făcut de ruşi este rezultatul a mai multe luni de reuniuni şi de conversaţii între preşedinţii Obama şi Putin, între secretarul de Stat Kerry şi omologul său rus (Serghei) Lavrov asupra rolului pe care îl poate juca Rusia pentru securizarea acestor arme", a adăugat el.

Ideea, tot potrivit acestui oficial, a fost evocată pentru prima dată în urmă cu un an, în cadrul summitului G20 de la Los Cabos, în Mexic, de către Barack Obama şi Vladimir Putin, şi a fost studiată ulterior în mai multe rânduri, "deşi nu s-a putut ajunge la un acord".

La ultimul summit G20, care a avut loc săptămâna trecută la Sankt Petersburg, Putin "a abordat din nou" această idee, iar "Obama a apreciat că ar putea fi o cale de cooperare", a continuat el. "Mingea este acum în terenul lor, trebuie să arate (...) că pot să prezinte o propunere serioasă", a subliniat acesta.

Atât pentru Obama, cât şi pentru Kerry, este un pariu de tip "win-win", subliniază acest oficial. "Fie reuşeşti să aplici un sistem rapid şi verificabil, fie poţi, atunci, să spui că ai explorat degeaba o nouă cale diplomatică, ceea ce îşi aduce legitimitate şi îţi permite să câştigi aliaţi şi congresmeni", a mai subliniat oficialul citat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici