Kerry se declară îngrijorat de prezenţa Hamas în cadrul viitorului Guvern palestinian

Secretarul de Stat american John Kerry s-a declarat îngrijorat de prezenţa mişcării islamiste Hamas în cadrul viitorului Guvern palestinian de uniune care urmează să depună jurământul luni, a declarat el într-o convorbire la tefefon cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas.

104 afișări
Imaginea articolului Kerry se declară îngrijorat de prezenţa Hamas în cadrul viitorului Guvern palestinian

Kerry se declară îngrijorat de prezenţa Hamas în cadrul viitorului Guvern palestinian (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După mai multe amânări, Abbas a declarat sâmbătă că viitorul Guvern de "consens naţional", care este alcătuit din personalităţi independente şi tehnocraţi, va fi prezentat luni.

"Miniştrii nu vor fi membri Fatah sau Hamas", cele două formaţiuni surori dar inamice din cadrul mişcării naţionale palestiniene, a insistat Abbas.

Kerry şi-a "exprimat îngrijorarea cu privire la rolul Hamas într-un asemenea Guvern, asupra importanţei ca noul Guvern să respingă violenţa, să recunoască statul Israel şi să respecte angajamentele semnate", a declarat Jen Psaki, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat.

"Preşedintele Abbas l-a asigurat pe secretarul de Stat că noul Guvern se va conforma acestor principii", a adăugat ea.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a îndemnat duminică membrii comunităţii internaţionale să nu se "grăbească" să recunoască viitorul Guvern palestinian de uniune.

Potrivit postului public de radio, liderii israelieni vor să convingă Statele Unite să nu recunoască viitorul Executiv palestinian şi să "respecte astfel angajamentul Washingtonului de a nu negocia cu un Guvern susţinut de către Hamas".

OLP, dominată de către Fatah, şi mişcarea islamistă Hamas au semnat la 23 aprilie un nou Acord de reconciliere, pentru a pune capăt disensiunilor politice, care datează din 2007, între Cisiordania, în care zonele autonome sunt administrate de către Autoritatea Palestiniană (AP), şi Fâşia Gaza, condusă de către Hamas şi supusă unei blocade israeliene.

Israelul a reacţionat imediat şi a suspendat negocierile de pace cu palestinienii, pe care Kerry le-a relansat vara trecută, fără succes.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici