Kofi Annan şi Jimmy Carter, acuzaţi de complot împotriva lui Robert Mugabe

Regimul din Zimbabwe i-a acuzat marţi, prin intermediul cotidianului de stat Herlad, pe fostul secretar general al ONU, Kofi Annan şi pe fostul preşedinte american, Jimmy Carter, că au complotat cu alţi lideri occidentali pentru a-l înlătura de la putere pe preşedintele Robert Mugabe.

16 afișări
Imaginea articolului Kofi Annan şi Jimmy Carter, acuzaţi de complot împotriva lui Robert Mugabe

Fostul preşedinte american, Jimmy Carter (S), fostul secretar general al ONU, Kofi Annan (C), soţia lui Nelson Mandela,Graca Machel (D) (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cei doi oameni politici, împreună cu soţia lui Nelson Mandela şi militantul pentru drepturile omului Graca Machel nu au fost lăsaţi să intre pe teritoriul statului Zimbabwe, unde trebuiau să participe, la acest sfârşit de săptămână, la o misiune umanitară în numele grupului de reflecţie The Elders (Bătrânii).

"Aşa-zişii «Bătrâni» reprezintă o organizaţie apropiată de Partidul Laburist din Marea Britanie (...)", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, George Charamba, citat de publicaţia Herald.

"Bătrânii nu trebuie să pretindă că urmăresc interesele (statului, n. red.) Zimbabwe, când, de fapt, ei coordonează un proiect de schimbare a regimului de către Marea Britanie şi Statele Unite", potrivit cotidianului.

Herald îi acuză pe cei doi oameni politici că au încercat să intervină la ONU, descriind o situaţie umanitară catastrofală, care permitea declanşarea dreptului de ingerinţă.

Acesta reia retorica preşedintelui Mugabe, în vârstă de 84 de ani, care se află la putere din 1980 şi care acuză în mod regulat Marea Britanie că vrea să recolonizeze această ţară şi susţine că sancţiunile occidentale (adoptate după realegerea sa, contestată în 2002) sunt cauza tuturor problemelor din Zimbabwe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici