Kosovo îi cere lui Biden să îşi folosescă influenţa asupra statelor membre NATO pentru a ajuta "ţara" sa să adere. România, Spania, Grecia şi Slovacia nu recunosc declaraţia de independenţă a Kosovo din 2008

  • Preşedintele Kosovo, Vjosa Osmani, i-a cerut preşedintelui american Joe Biden să folosească influenţa Washingtonului asupra statelor membre NATO pentru a ajuta "ţara" sa să adere la alianţa militară.
  • Într-o scrisoare trimisă lui Biden la data de 10 martie şi obţinută de Reuters, Osmani a declarat că, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, aderarea la NATO este principala sa prioritate de securitate naţională.
  • Declaraţia de independenţă a Kosovo nu este recunoscută de România şi alte 3 state mebre NATO.
14060 afișări
Imaginea articolului Kosovo îi cere lui Biden să îşi folosescă influenţa asupra statelor membre NATO pentru a ajuta "ţara" sa să adere. România, Spania, Grecia şi Slovacia nu recunosc declaraţia de independenţă a Kosovo din 2008

Kosovo îi cere lui Biden să îşi folosescă influenţa asupra statelor membre NATO pentru a ajuta "ţara" sa să adere. România, Spania, Grecia şi Slovacia nu recunosc declaraţia de independenţă a Kosovo din 2008

"Aderarea Kosovo la NATO a devenit un imperativ.Ne exprimăm credinţa şi aşteptările că SUA îşi vor folosi leadershipul şi influenţa pentru a sprijini în mod activ şi a avansa procesul complex de aderare la NATO pentru Kosovo", a spus Osmani în scrisoarea sa.

Washingtonul rămâne principalul susţinător al Kosovo, atât din punct de vedere politic, cât şi financiar, de când mica naţiune şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008.

"Suntem expuşi la eforturile persistente ale Rusiei de a submina Kosovo şi de a destabiliza întreaga regiune a Balcanilor de Vest", a scris Osmani.

Serbia şi Rusia nu recunosc independenţa Kosovo, iar Moscova a blocat încercarea ţării de a deveni membră a Naţiunilor Unite. Belgradul consideră că Kosovo face parte din teritoriul său.

Aproximativ 50.000 de sârbi care locuiesc în partea de nord a Kosovo, la graniţa cu Serbia nu recunosc autorităţile din Kosovo şi doresc o împărţire pe criterii etnice pentru a se uni cu Serbia.

Kosovo este păzit de trupele NATO din 1999, când NATO a recurs la bombardamente pentru a opri uciderea etnicilor albanezi de către forţele sârbe în războiul de contrainsurgenţă din 1998-1999.

O aderare a Kosovo la NATO este dificilă, deoarece patru state membre, România, Spania, Grecia şi Slovacia, nu recunosc declaraţia de independenţă a Kosovo din 2008

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici