Lavrov: Radarul american din Cehia va spiona regiunea europeană a Rusiei

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a sugerat vineri că Statele Unite intenţionează să amplaseze radarul din Cehia pentru a supraveghea partea europeană a Rusiei, relatează RIA-Novosti, în pagina electronică.

1 afișare
Imaginea articolului Lavrov: Radarul american din Cehia va spiona regiunea europeană a Rusiei

Lavrov: Radarul american din Cehia va spiona regiunea europeană a Rusiei

Moscova se opune vehement planurilor Washingtonului de a amplasa interceptoare de rachetă în Polonia şi un radar în Cehia, considerându-le o ameninţare pentru securitatea naţională a Rusiei.

La începutul săptămânii, o echipă formată din experţi militari americani a vizitat instalaţia radar din Azerbaidjan, pe care Moscova a propus-o drept alternativă la planurile Statelor Unite de a amplasa un scut antirachetă în Europa Centrală. Specialiştii au avut consultări tehnice informale cu omologii lor ruşi.

"Când partenerii noştri americani suţin că Gabala nu poate fi o alternativă la radarul din Cehia, îi înţeleg, deoarece radarul de la Gabala nu poate vedea teritoriul Rusiei de la graniţa sa de vest până la Urali, în timp ce radarul din Cehia poate", a declarat Lavrov într-un interviu acordat unui post de televiziune rusesc.

Ministrul rus de Externe a reiterat că Rusia continuă să privească amplasarea scutului american în Cehia şi Polonia drept o ameninţare la adresa securităţii sale, iar Moscova pregăteşte un răspuns adecvat la mutarea Washingtonului.

"Vedem o ameninţare şi ne pregătim să îi răspundem", a declarat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici