Lavrov: Rusia poate coopera mai mult cu SUA în privinţa Afganistanului

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat marţi că Moscova ar putea contribui mai mult la ajutorul internaţional acordat Afganistanului.

29 afișări
Imaginea articolului Lavrov: Rusia poate coopera mai mult cu SUA în privinţa Afganistanului

Lavrov: Rusia poate coopera mai mult cu SUA în privinţa Afganistanului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Potenţialul pentru cooperarea militară americano-rusă în Afganistan (...) este departe să se fi epuizat", a declarat Lavrov în cadrul întrevederilor, la Moscova, cu omologul său american, Hillary Clinton.

"Zborul experimental al unui avion american în spaţiul aerian rusesc la 7 octombrie, în virtutea unui acord militar de tranzit, (...) este un simbol al noului potenţial în materie de cooperare", a adăugat ministrul rus.

La rândul său, Clinton a apreciat că acordul de tranzit ruso-american pentru Afganistan este "un exemplu de cooperare practică de care (cele două ţări) beneficiază reciproc", subliniind că "potenţialul unei cooperări mai extinse" a fost evocat în cadrul întrevederilor sale cu Lavrov.

Cei doi oficiali nu au precizat în ce manieră înţeleg să aprofundeze această cooperare.

"Zboruri de rutină" ale unor avioane care transportă militari americani şi arme cu destinaţia Afganistan prin spaţiul aerian rusesc, vor avea loc "în câteva săptămâni", a declarat la 8 octombrie adjunctul secretarului american al Apărării, Alexander Vershbow.

Acordul privind Afganistanul le permite Statelor Unite să folosească spaţiul aerian rusesc pentru tranzitul trupelor şi armamentului.

Acordul autorizează până la 4.500 de zboruri militare americane pe an, respectiv aproximativ 12 pe zi, fără taxe aeriene, dar fără permisiunea de a ateriza pe teritoriul rus.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici