Legea privind sinuciderea asistată a fost clarificată în Marea Britanie

Parchetul britanic a clarificat joi legea privind sinuciderea asistată, obiect al unei dezbateri aprinse în Marea Britanie, după ce unele persoane au decis să-şi pună capăt vieţii în străinătate, de teamă ca apropiaţii lor să nu fie deferiţi justiţiei.

86 afișări
Imaginea articolului Legea privind sinuciderea asistată a fost clarificată în Marea Britanie

Directorul Parchetului din Anglia şi Ţara Galilor, Keir Starmer (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Noile directive date procurorilor fac mai puţin probabile procedurile judiciare împotriva unei persoane care ajută un apropiat să se sinucidă din compasiune şi nu pentru bani, de exemplu, cu condiţia ca acesta din urmă să îşi fi exprimat clar intenţia.

"Directiva nu modifică legea pentru sinuciderea asistată. Şi nu deschide uşa eutanasiei", a subliniat directorul Parchetului din Anglia şi Ţara Galilor, Keir Starmer.

"Ea furnizează un cadru clar pentru procurori, pentru a decide care cazuri trebuie aduse în faţa justiţiei" şi care cazuri nu trebuie să facă obiectul unor proceduri în justiţie, pentru a ţine cont de "interesul general", a continuat el.

Recomandările furnizate procurorilor "sunt în prezent mai focalizate pe motivele suspectului, decât pe caracteristicile victimei", cel mai adesea bolnavă în fază terminală sau cu dizabilităţi", a subliniat Starmer.

Recomandările definitive precizează că procedurile judiciare nu trebuie începute dacă "victima a luat o decizie clară, definitivă şi informată de a comite un suicid".

Pe de altă parte, procurorii sunt încurajaţi să înceapă urmărirea în justiţie dacă victima este minoră, dacă se bănuieşte că suspectul a beneficiat într-un fel sau altul de pe urma decesului sau dacă a fost plătit pentru ajutorul său.

Medicii, ceilalţi membri ai personalului medical şi angajaţii care ajută persoana ar urma de asemenea să fie urmăriţi în justiţie dacă ei contribuie la comiterea suicidului.

Lui Keir Starmer i s-a cerut în iulie de către cea mai înaltă instanţă judiciară britanică să explice legea, după examinarea apelului lui Debbie Purdy, o britanică bolnavă de scleroză în plăci, care intenţiona să comită o sinucidere asistată.

Ea dorea să ştie dacă soţul său, muzicianul Omar Puente, riscă să fie judecat dacă o ajuta să moară, în cazul în care ea nu va mai putea să îşi pună capăt zilelor singură.

Britanica şi-a exprimat joi poziţia. "Deoarece cunosc consecinţele probabile ale oricărei decizii privind moartea mea, nu voi fi constrânsă să iau această decizie în mod pripit", a declarat ea.

Sarah Wootton, directoare a asociaţiei "Demnitate în moarte", care face campanie pentru legalizarea suicidului asistat, a descris recomandările ca pe "o victorie a bunului simţ şi a compasiunii".

Starmer publicase recomandările provizorii în septembrie, realizând o amplă consultare în rândul persoanelor private, asociaţiilor, clericilor şi angajaţilor din domeniul sănătăţii.

"Va exista în continuare o anchetă foarte aprofundată" şi "fiecare aspect va fi examinat cu prudenţă", a afirmat Starmer, respingând sugestiile potrivit cărora aceste directive urmau să creeze un mediu permisiv.

Premierul Gordon Brown s-a pronunţat miercuri împotriva legalizării sinuciderii asistate, evocând în special risul unor presiuni asupra persoanelor vulnerabile.

Sinuciderea asistată rămâne o infracţiune care se pedepseşte cu 14 ani de închisoare. Peste 100 de persoane afectate de boli incurabile şi în fază terminală au recurs la serviciile clinicii Dignitas din Elveţia pentru a muri şi nici unul dintre cei care i-au ajutat pe acest ultim drum nu a fost deferit justiţiei.

Scurta arestare, în februarie, a unui fost prezentator de documentare televizate care a mărturisit că a ajutat un fost amant bolnav de SIDA să se sinucidă a contribuit şi mai mult la sensibilizarea opiniei publice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici