Libia blochează o declaraţie ONU care să condamne atacul de la Ierusalim

Statele Unite au acuzat joi Libia că a împiedicat Consiliul de Securitate al ONU să condamne drept "atac terorist" un atac violent la o şcoală evreiască din Ierusalim, dar Tripoli a făcut apel la "acţiuni cumpătate".

11 afișări
Imaginea articolului Libia blochează o declaraţie ONU care să condamne atacul de la Ierusalim

Libia blochează o declaraţie ONU care să condamne atacul de la Ierusalim (Sursa: Mediafax Foto)

SUA au redactat o declaraţie care a fost dezbătută în cadrul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate menite să dezbată atacul unui palestinian înarmat care a ucis cel puţin opt persoane şi a rănit cel puţin zece la o şcoală religioasă din Israel.

"Membrii Consiliului de Securitate condamnă în termenii cei mai duri atacul terorist de la 6 martie în Ierusalim, soldat cu moartea şi rănirea a zeci de civili israelieni", se precizează în document.

Delegaţia SUA a sperat că cele 15 state din consiliu vor sprijini în unanimitate textul, dar Libia, sprijinită de mai multe alte state membre ale consiliului, a împiedicat adoptarea acesteia.

"Nu am putut ajunge la un acord întrucât delegaţia libiană cu spijinul altor câţiva membri nu au vrut să condamne acest act în sine, dorind să îl lege de alte probleme", a declarat ambasadorul american la ONU Zalmay Khalilzad după şedinţa consiliului.

Libienii au vrut să includă în declaraţie afirmaţii care condamă incursiunile recente ale Israelului în Fâşia Gaza, soldate cu moartea a peste 120 de palestinieni, mulţi dintre aceştia civili.

Khalilzad a respins această propunere. El a declarat că uciderea studenţilor dintr-o şcoală este diferită de uciderea neintenţionată a civililor.

Ambasadorul rus Vitali Ciurkin a sprijinit acest punct de vedere afirmând: "A-i vedea pe oamenii aceia intrând într-o şcoală religioasă şi deschizând focul asupra studenţilor, este cu adevărat ceva care ar trebui să îi oprească pe unii, în special pe cei intreresaţi de religie".

El a precizat că atacul palestinian a fost "un act individual de terorism evident".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici