Liderii UE au început un summit dominat de criza din Portugalia şi intervenţia militară din Libia

Şefii de state şi de guverne din Uniunea Europeană au început joi un summit de două zile, la Bruxelles, dominat de criza politică din Portugalia, care ameninţă să destabilizeze din nou zona euro, şi intervenţia militară din Libia.

41 afișări
Imaginea articolului Liderii UE au început un summit dominat de criza din Portugalia şi intervenţia militară din Libia

Liderii UE au început un summit dominat de criza din Portugalia şi intervenţia militară din Libia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Reuniunea are loc la o zi după demisia premierului portughez Jose Socrates, ca urmare a respingerii de către Parlament a unui nou plan de austeritate.

Această criză politică aruncă Portugalia într-o incertitudine totală, atât politică cât şi economică, şi riscă să o constrângă să ceară sprijin financiar extern.

Înainte de începerea summitului, mai mulţi responsabili europeni s-au declarat pregătiţi, în anumite condiţii, să sprijine Portugalia cu o sumă de circa 75 miliarde de euro, potrivit şefului Eurogroup, Jean-Claude Juncker.

La acest summit nu este aşteptată însă o decizie privind un plan de ajutor pentru Portugalia.

Liderii europeni trebuie să valideze măsurile pregătite de mai multe luni, pentru apărarea faţă de crizele datoriilor.

Măsurile includ consolidarea Fondului de susţinere financiară a zonei euro, crearea unui mecanism permanent care să înlocuiască din 2013 facilitatea existentă, precum şi întărirea disciplinei bugetare.

Liderii UE vor să elimine şi divergenţele referitoare la intervenţia militară din Libia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici