Liga Arabă va sparge blocada israeliană impusă Fâşiei Gaza "prin orice mijloace"

Miniştrii arabi ai Afacerilor Externe au hotărât miercuri seara, în cadrul unei reuniuni extraordinare, la Cairo, să "spargă" blocada israeliană impusă Fâşiei Gaza "prin toate mijloacele", a anunţat secretarul general al Ligii Arabe, Amr Moussa.

27 afișări
Imaginea articolului Liga Arabă va sparge blocada israeliană impusă Fâşiei Gaza "prin orice mijloace"

Secretarul general al Ligii Arabe, Amr Moussa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La finalul unei reuniuni de peste cinci ore, Moussa a anunţat, într-o conferinţă de presă, că un consiliu ministerial al Ligii a hotărât să "spargă şi să sfideze blocada israeliană prin orice mijloace".

Miniştrii "au salutat" hotărârea egipteană, anunţată marţi, privind deschiderea terminalului de la Rafah pe o perioadă nedeterminată, a anunţat Moussa.

Această reuniune extraordinară a fost convocată pentru definirea unui răspuns "colectiv" în urma unui atac sângeros al Israelului împotriva unei flotile propalestiniene, pe fondul unor puternice presiuni din partea opiniei publice.

Moussa a declarat că miniştrii au însărcinat grupul arab din cadrul ONU să "ceară în coordonare cu Turcia o reuniune a Consiliului de Securitate pentru adoptarea unei rezoluţii constrângătoare împotriva Israelului, în vederea ridicării imediate a blocadei asupra (Fâşiei) Gaza".

În rezoluţia lor, şefii diplomaţiilor arabe au hotărât, totodată, o serie de demersuri pe lângă instanţe judiciare internaţionale în vederea anchetării oficialilor israelieni care îşi asumă responsabilitatea acestui atac, potrivit secretarului general al Ligii.

Miniştrii au reafirmat "angajamentul lor de a respecta rezoluţia adoptată la summitul arab din Sert, în martie, anul trecut, care stipulează «încetarea oricărui fel de normalizare (a relaţiilor) cu Israelul»", şi au ameninţat, din nou, cu retragerea iniţiativei arabe pentru pace, în cazul unui eşec al eforturilor de pace.

Adoptată de reuniunea arabă de la Beirut, în 2002, această iniţiativă de origine saudită propune o normalizare totală a relaţiilor celor 22 de ţări membre ale Ligii Arabe, în schimbul unei retrageri totale a Israelului din teritoriile ocupate în 1967.

Potrivit participanţilor, în timpul reuniunii au avut loc dezbateri aprinse între radicalii arabi, în special Siria, şi moderaţi, ca Egiptul, Iordania şi Autoritatea Palestiniană.

Damascul voia o suspendare a negocierilor de "apropiere" între israelieni şi palestinieni, poziţie respinsă de majoritatea ţărilor arabe, potrivit unor diplomaţi.

Moussa a subliniat, însă, că arabii "nu au sentimentul că Israelul cooperează sau ar avea intenţia să coopereze cu eforturile de pace", o aluzie la negocierile indirecte purtate prin intermediul Statelor Unite.

"Acesta este motivul pentru care ne pregătim să mergem la Consiliul de Securitate, pentru a prezenta dosarul conflictului israelo-arab în ansamblul său", a precizat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici