Lituania acuză Ungaria că blochează deciziile UE privind Ucraina

Ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, a criticat luni Ungaria pentru că blochează deciziile Uniunii Europene în domeniul afacerilor externe, inclusiv ajutorul militar pentru Ucraina, şi a declarat că blocul trebuie să găsească o modalitate de a ocoli veto-ul Budapestei.

268 afișări
Imaginea articolului Lituania acuză Ungaria că blochează deciziile UE privind Ucraina

Lituania acuză Ungaria că blochează deciziile UE privind Ucraina

Criticile vehemente ale lui Landsbergis au părut să reflecte frustrarea tot mai mare din UE faţă de Ungaria. Estonia şi Italia şi-au exprimat, de asemenea, nemulţumirea faţă de tacticile de blocaj ale Budapestei, potrivit Reuters.

„Cred că trebuie să fim transparenţi în ceea ce priveşte poziţia actuală a Ungariei”, a declarat Landsbergis reporterilor la sosirea la Bruxelles, unde a participat la o reuniune a miniştrilor de externe din UE.

„Aproape toate discuţiile noastre şi soluţiile şi deciziile necesare din partea (UE) sunt blocate de o singură ţară. Aşa că trebuie să începem să vedem acest lucru ca pe o abordare sistematică faţă de orice efort al (UE) de a avea un rol semnificativ în afacerile externe”.

Deciziile UE în materie de politică externă necesită sprijinul unanim al tuturor celor 27 de state membre.

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, nu a vorbit cu reporterii la intrarea în şedinţa de luni. Ungaria nu acordă ajutor militar Ucrainei şi a susţinut că politica UE de a oferi arme Kievului este greşită şi va prelungi războiul.

Landsbergis a declarat că Ungaria blochează deciziile privind ajutorul militar al UE pentru Ucraina, începerea discuţiilor de aderare la UE pentru Kiev, precum şi privind Georgia şi Armenia.

Diplomaţii spun că poziţia Ungariei este adesea în concordanţă cu interesele de politică externă ale Rusiei.

„Am analizat acest lucru şi se pare că aproximativ 41% din rezoluţiile (UE) privind Ucraina au fost blocate de Ungaria”, a spus el.

„S-a mers foarte, foarte departe”, a adăugat Landsbergis. „Trebuie să găsim o modalitate, într-adevăr, ca o comunitate, de a lucra în jurul acestui lucru”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici