Logodnica lui Jamal Khashoggi spune că Arabia Saudită va plăti pentru moartea jurnalistului

Hatice Cengiz, logodnica jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, ucis în 2018 în Consulatul Arabiei Saudite la Istanbul, a declarat, în cadrul unui interviu acordat agenţiei germane de ştiri DPA, că este convinsă că Arabia Saudită va plăti pentru moartea acestuia.

2211 afișări
Imaginea articolului Logodnica lui Jamal Khashoggi spune că Arabia Saudită va plăti pentru moartea jurnalistului

Logodnica lui Jamal Khashoggi spune că Arabia Saudită va plăti pentru moartea jurnalistului

„Jamal este încă o parte importantă din viaţa mea”, a spus aceasta în cadrul interviului. Ea a acordat acest interviu în contextul în care pe 2 octombrie se împlineşte un an de la momentul în care Khashoggi a dispărut după ce a intrat în sediul Consulatului.

Cu toate că rămăşiţele acestuia nu au fost găsite până acum şi nimeni nu a fost condamant pentru uciderea sa, autorităţile din Turcia şi agenţiile occidentale de informaţii susţin că ordinul privind asasinarea jurnalistului a venit „de la cel mai înalt nivel guvernamental din Arabia Saudită”.

Khashoggi, jurnalist al publicaţiei americane The Washington Post, a fost un apropiat al regimului de la Riyad, însă, ulterior, a devenit un critic al prinţului moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, despre care autorităţile de la Ankara şi cele occidentale susţin că ar fi implicat în moartea jurnalistului. Autorităţile saudite, care desfăşoară o anchetă secretă în acest caz, neagă acuzaţiile la adresa liderului de la Riyad.

„Jamal, ca individ, poate nu reprezenta o ameninţare atât de mare pentru ei. Chiar dacă a criticat anumite lucruri, el era, de fapt, un reprezentant minunat al ţării sale”, a spus Cengiz. Aceasta a adăugat că asasinarea jurnalistului l-a transformat într-un simbol. „Pentru că nu a fost de acord cu prinţul moştenitor şi cu Regatul (...), l-au eliminat, l-au considerat o ameninţare. Cu toate acestea, ei se confruntă acum cu probleme şi mai mari. Şi vor plăti pentru asta”, a mai spus logodnica jurnalistului saudit.

Întrebată despre implicarea lui Mohammed bin Salman, Cengiz a declarat: „Mi-aş dori să îmi spună de ce Jamal a fost ucis. Vreau să ştiu unde îi este cadavrul. Voi continua să lupt pentru a afla răspunsurile la aceste întrebări”.

Cazul jurnalistului disident Jamal Khashoggi, asasinat în Consulatul Arabiei Saudite din oraşul turc Istanbul, a generat critici vehemente la nivel internaţional. Canada, Franţa, Statele Unite şi Germania au introdus sancţiuni punctuale contra Arabiei Saudite după moartea jurnalistului.

Jamal Khashoggi a dispărut pe 2 octombrie 2018 în Consulatul Arabiei Saudite din oraşul turc Istanbul. Arabia Saudită a admis că editorialistul cotidianului The Washington Post a fost ucis, încercând să atribuie crima unor agenţi care au acţionat pe cont propriu. Dovezile existente sugerează că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a coordonat operaţiunea de asasinare a jurnalistului disident Jamal Khashoggi, iar teoria conform căreia autorii ar fi militari indisciplinaţi este o „ficţiune”, a afirmat sir John Sawers, un fost director al Serviciului britanic de informaţii externe (MI6).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici