Londra a "concediat discret" 200 de muncitori români care lucrau la Parcul Olimpic

Aproximativ 200 de muncitori români, care lucrau la construirea Parcului Olimpic pentru ediţia din 2012 a JO, au fost "concediaţi discret" în ultimele două luni în cadrul unei verificări a muncitorilor străini ilegali, potrivit unei surse oficiale, relatează The Independent în ediţia electronică.

20 afișări
Imaginea articolului Londra a "concediat discret" 200 de muncitori români care lucrau la Parcul Olimpic

Londra a "concediat discret" 200 de muncitori români care lucrau la Parcul Olimpic (Imagine: www.independent.co.uk)

Aceştia pretindeau că sunt întreprinzători privaţi pentru a nu se supune restricţiilor privind regimul de muncă, dar inspectorii din cadrul Agenţiei britanice pentru Frontiere au constatat că aceştia erau angajaţi cu normă întreagă ai firmelor de construcţii şi i-au avertizat atât pe ei cât şi pe angajatorii lor că riscă amenzi importante dacă vor rămâne pe şantier.

Parcul Olimpic, din estul Londrei, este cel mai amplu proiect de construcţie din Europa, implicând circa 3.000 de muncitori şi numeroşi contractori, iar numărul locurilor de muncă s-ar putea dubla în cursul acestui an.

În perioada aprilie - decembrie 2008, 136 de imigranţi ilegali au fost depistaţi pe şantier, potrivit oficialilor conservatori, dintre care 16 au fost puşi sub acuzare, 11 au fost expulzaţi, 19 au primit permisiunea de a rămâne în Marea Britanie, iar alţii 90 aşteaptă un răspuns sau întocmirea documentelor de expulzare.

Până anul trecut, românii reprezentau 6 la sută din forţa de muncă pentru Parcul Olimpic, fiind cel mai mare grup naţional din acest proiect după britanici şi irlandezi, potrivit unei surse citate de cotidianul Independent.

La aderarea României şi Bulgariei la UE, la 1 ianuarie 2007, cetăţenii celor două ţări nu au primit aceleaşi drepturi pe piaţa muncii din Marea Britanie ca ceilalţi europeni, dar au avut permisiunea de a-şi începe propria afacere. Persoanele din această categorie însă nu pot lucra pe acest şantier, conform unui acord al sindicatului muncitorilor din construcţii, Ucatt, semnat la sfârşitul lui 2007.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici