Londra ar fi interesată de limitarea circulaţiei în UE a celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă

Ministrul laburist pentru Afaceri din cadrul Cabinetului din umbră Chuka Umunna a sugerat că Londra ar putea fi interesată de o restrângere a liberei circulaţii în UE a muncitorilor care nu au o ofertă "fermă" de loc de muncă.

107 afișări
Imaginea articolului Londra ar fi interesată de limitarea circulaţiei în UE a celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă

Londra ar fi interesată de limitarea circulaţiei în UE a celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În emisiunea Question Time de la BBC One, Umunna nu a oferit detalii despre această idee, dar a precizat că discută deja pe această temă cu "parteneri" din alte ţări. Afirmaţia apare în contextul în care restricţiile impuse românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii au fost anulate la 1 ianuarie, după şapte ani de tranziţie, pe fondul unei dezbateri, relatează BBC News online.

Întrebat de prezentatorul emisiunii ce au laburiştii de spus celor care doresc o diminuare a imigraţiei, Umunna a declarat că, în opinia sa, nivelul imigraţiei muncitorilor necalificaţi din cadrul UE este mult prea mare. Potrivit unui studiu recent, 77% dintre britanici vor o reducere a imigraţiei.

"Cred că există un lucru important în legătură cu Uniunea Europeană, (şi anume) că fondatorii UE se gândeau la libera circulaţie a muncitorilor şi nu la libertatea de circulaţie a celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă", a spus politicianul laburist.

"Cu siguranţă, este necesar să cooperăm cu partenerii noştri europeni în acest sens", a subliniat el, anunţând că s-a "întâlnit cu un număr dintre ei săptămâna aceasta" şi că "sunt foarte deschişi (ideii), dacă îi abordăm constructiv, în loc să le spunem «hei, faceţi ceea ce vrem, altfel vom pleca" din UE.

"Ceea ce au intenţionat în primul rând cei care au construit UE a fost ca persoanele care fie au un loc de muncă, fie au abilităţile pentru a obţine un loc de muncă să circule în UE. Problema pe care am avut-o la vremea respectivă a fost că, în timp ce ne aflam la putere, - şi aici am greşit - aveam oameni foarte calificaţi care veneau din alte ţări să ocupe aici locuri de muncă pentru o calificare slabă", a adăugat Umunna.

El a mai spus că este fiu de imigrant şi că imigraţia a fost bună pentru ţară. "Tot ceea ce vor oamenii este un sistem controlat şi condus cum se cuvine, iar în acest sens mai sunt lucruri de făcut", a apreciat el.

Pe de altă parte, vicepreşedinta Comisiei Europene (CE) Viviane Reding a declarat că "invazia străinilor" este un mit populist răspândit de politicieni în Marea Britanie pentru a distrage atenţia de la problemele reale cu care se confruntă ţara, potrivit The Guardian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici