Macron va vizita Germania în iulie, pe fondul disensiunilor dintre cele mai mari puteri ale UE

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, plănuieşte să viziteze Germania la începutul lunii iulie, pe fondul dezacordurilor franco-germane în domenii politice cheie precum finanţele, energia şi modul în care trebuie abordată relaţia UE-China.

156 afișări
Imaginea articolului Macron va vizita Germania în iulie, pe fondul disensiunilor dintre cele mai mari puteri ale UE

Macron ar urma să sosească în Germania pe 2 iulie şi să rămână până pe 4 iulie, punctul culminant al vizitei fiind un banchet de stat la Palatul Bellevue din Berlin, găzduit de preşedintele german Frank-Walter Steinmeier pe 3 iulie, conform unor oficiali familiarizaţi cu pregătirile vizitei, informează POLITICO.

De asemenea, preşedintele francez urmează să se întâlnească cu cancelarul german Olaf Scholz pentru a discuta despre politica europeană şi internaţională.

Vizita de stat planificată are loc într-un moment sensibil. Relaţiile dintre Germania şi Franţa s-au confruntat cu o prăbuşire serioasă toamna trecută, când Macron a amânat o reuniune franco-germană. Reuniunea comună a cabinetului a avut loc în cele din urmă în ianuarie.

În timp ce cei doi lideri au găsit un teren comun în ceea ce priveşte necesitatea de a acţiona în faţa subvenţiilor pentru mediu din SUA, între Berlin şi Paris rămân diferenţe majore în domenii politice cheie. Printre acestea se numără reforma planificată a normelor financiare ale UE, presiunea franceză de a clasifica energia nucleară drept o tehnologie "verde" şi modul în care trebuie să se poziţioneze UE pe fondul tensiunilor geopolitice tot mai mari dintre SUA şi China.

Comentariile lui Macron într-un interviu acordat luna trecută publicaţiei POLITICO, potrivit cărora Europa nu ar trebui să fie antrenată într-un conflict americano-chinez privind Taiwanul, au declanşat o reacţie puternică din partea Germaniei.

În acelaşi timp, Franţa şi Germania doresc să îşi intensifice cooperarea în ceea ce priveşte abordarea războiului Rusiei din Ucraina, precum şi în chestiuni precum hidrogenul, semiconductorii şi apărarea. În ceea ce priveşte acest din urmă punct, Berlinul şi Parisul intenţionează să dezvolte un avion de luptă comun împreună cu Spania, precum şi un tanc de luptă principal comun.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici