MAE moldovean susţine că a informat Bucureştiul încă din iunie despre scandalul vizelor

Ministerul moldovean de Externe afirmă că a informat partea română, încă din 26 iunie, despre suspiciunile că diplomaţi români de la Consulatul din Chişinău iau mită pentru eliberarea vizelor.

2 afișări
Imaginea articolului MAE moldovean susţine că a informat Bucureştiul încă din iunie despre scandalul vizelor

MAE moldovean susţine că a informat Bucureştiul încă din iunie despre scandalul vizelor

"Oficialii moldoveni au atras atenţia că dispun de informaţii privind posibila implicare a diplomaţilor români în scheme frauduloase în procesul de eliberare a vizelor. MAEIE atrage atenţia că România nu este unica ţară membră a Uniunii Europene care eliberează vize la Chişinău şi cheamă repetat autorităţile române la stabilirea unui mecanism funcţional, transparent şi eficient de eliberare a vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova", se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE).

Textul adaugă că diplomaţia moldoveană "a atras atenţia asupra faptului că trezeşte nedumerire şi îngrijorare această situaţie unică în felul său, care reflectă lipsa unui mecanism clar de eliberare a vizelor de către ambasada României la Chişinău".

În data de 26 iunie 2007, ministrul moldovean de Externe, Andrei Stratan, i-a expediat omologului său român, Adrian Cioroianu, o scrisoare "în care au fost detaliat semnalate încălcările (...) Acordului privind călătoriile reciproce ale cetăţenilor, comise de către ofiţerii consulari ai secţiei consulare a Ambasadei României la Chişinău", se mai arată în comunicat.

Comunicatul MAEIE adaugă că, pe parcursul verii, moldovenii s-au plâns Ministerului de Externe că poliţia română de frontieră a avut un comportament neadecvat faţă de ei, fără a oferi însă detalii. "Acestea se referă la întrebări care vădit depăşesc competenţele funcţionale ale poliţiei de frontieră şi care pot fi calificate ca intenţii de creare artificială a problemelor pentru cetăţenii Republicii Moldova care tranzitează teritoriul României», se arată în comunicat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici