Mai multe dosare rămân nerezolvate la CE, în cazul demisiei lui Franco Frattini

Comisarul european pentru Justiţie, Franco Frattini, care ar urma să devină ministru de Externe în viitorul Guvern italian, va părăsi funcţia din CE, lăsând în urmă mai multe proiecte neîncheiate, printre care cel al suspendării vizelor pentru SUA, relatează publicaţia electronică EUObserver.

23 afișări
Imaginea articolului Mai multe dosare rămân nerezolvate la CE, în cazul demisiei lui Franco Frattini

Mai multe dosare rămân nerezolvate la CE, în cazul demisiei lui Franco Frattini (Imagine: Mediafax Foto)

Odată cu încheierea alegerilor legislative din Italia, UE nu se va confrunta doar cu o nouă echipă guvernamentală la Roma, ci şi cu probabilitatea de a pierde unul din comisarii săi cu o poziţie importantă în cadrul Executivului comunitar de la Bruxelles.

Franco Frattini, comisar pentru Justiţie şi Afaceri Interne şi unul din cei cinci vicepreşedinţi ai Comisiei Europene, va prelua, probabil, funcţia de ministru de Externe în viitorul Guvern condus de Silvio Berlusconi, aşa cum acesta din urmă a declarat recent într-o serie de interviuri.

Potrivit sursei citate, Frattini se va retrage însă din poziţia influentă deţinută la Bruxelles lăsând în urmă mai multe proiecte deschise şi după ce a lansat o propunere legislativă majoră privind implementarea unui sistem de intrare şi ieşire din spaţiul comunitar menit să monitorizeze toţi călătorii din afara UE prin scanarea amprentei digitale.

Plecarea sa survine, de asemenea, într-un moment sensibil din cadrul procesului de negocieri cu Statele Unite privind suspendarea vizelor pentru toţi cetăţenii europeni. Frattini a descurajat semnarea de acorduri bilaterale cu Washingtonul în speranţa că va putea încheia cu Statele Unite, în această toamnă, un acord pentru cele 12 state comunitare care nu sunt incluse în programul Visa Waiver.

Succesorul lui Frattini va prelua funcţia într-un moment în care graniţa de sud a UE devine din nou o problemă politică majoră din cauza numărului mare de imigranţi ilegali africani care pătrund în spaţiul european prin acest sector.

Pe de altă parte, odată cu intrarea în vigoare a noului tratat european, anul viitor, portofoliul deţinut în prezent de Frattini va fi unul tot mai influent deoarece Tratatul de la Lisabona înlătură o mare parte din drepturile de veto în acest domeniu pentru a accelera procesul decizional şi facilita obţinerea de rezultate concrete.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici